KNHS


Anky wint; Aat van Essen zorgt voor verrassing
17 december 2007
kjm-071217-ankylonden.jpg

LONDEN (KNHS) - Dat Anky van Grunven (Erp) met IPS Salinero tijdens de honderdste editie van het indoor concours hippique in Olympia de Grand Prix zou winnen, daaraan twijfelde niemand. En zo gebeurde het dan ook. Met een score van 1873 punten zette Van Grunsven iedereen op grote achterstand. Maar dat Aat van Essen (Heerde) met Premier derde zou worden met een score ruim boven de 72 % was een enorme leuke verrassing.

Premier liep de gehele proef zeer ontspannen en Van Essen concludeerde na afloop van zijn rit dat het allemaal niet alleen heel gemakkelijk aanvoelde, maar ook uiterst safe. "Dit is voor het eerst een score in de Grand Prix boven de 70% en dat smaakt naar meer", aldus Aat, die ook zeer ingenomen was met het gegeven dat de jury na de stapreprise door bleef gaan met het uitdelen van goede punten. "In de stap wil Premier nog wel eens krampig met de achterbenen bewegen en dat kreeg ik ook wel eens in de onderdelen na de stap op mijn brood, waar die licht spastische beweging nu helemaal onzichtbaar was. Ik ben verschrikkelijk blij met deze score, waarbij de verdeling van de zigzag iets beter over de beide helften van de rijbaan verdeeld had mogen worden".
Alex van Silfhout (Lunteren) reed zich met Luxaflex Nimbly naar de vijfde plaats, achter de Finse Kyra Kyrklund met Max. Ook Van Silfhout scoorde boven de 70% en was daar eveneens ten zeerste mee ingenomen. "Nimbly was zeer gespannen in het begin van de proef, maar bleef echt heel braaf, want fouten hebben we eigenlijk niet gemaakt. Daaruit lijkt dat ik Nimbly ondanks de spanning goed bij de les kon houden". Blijdschap was er ook in het Britse kamp, want de Engelse Laura Bechtholtsheimer reed met Mistral Hojris een zeer goede proef, waarmee ze tweede werd achter Anky. Wat de Britten extra blij maakte was de score van 1808 punten en daarmee tekent Bechtholtsheimer voor een Brits record in de Grand Prix tijdens het eeuwfeest van dit evenement.

Anky van Grunsven won afgetekend. Wel zat er in het allereerste begin veel spanning in de combinatie. Zo maakt IPS Salinero pal voor het binnenrijden in de piste een halve pirouette, waar Van Grunsven even niet op verdacht was. In de eerste uitgestrekte draf leidde die spanning tot een taktfout. Anky: "Maar ik ben toch heel tevreden. Ondanks het feit dat ze erg gespannen was liet Salinero zich perfect rijden en had ik alle controle. Zo stond Salinero beide keren echt stil en waren de changementen om door een ringetje te halen. Ik denk er nu beter voor te staan dan bijvoorbeeld vorig jaar. Toen scoorden we in het begin van het indoor seizoen rond de 74% en nu twee procent hoger. We beginnen het niveau van dat wat Salinero thuis honderd procent goed doet nu ook in de wedstrijdring te benaderen", aldus Van Grunsven.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.olympiahorseshow.com

Uitslag Grand Prix dressuur:


1) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Salinero - 1873 punten
2) Laura Bechtolsheimer (Eng) - Mistral Hojris - 1808 punten
3) Aat van Essen (Heerde) - Premier - 1733 punten 5) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly

Foto Anky van Grunsven met IPS Salinero door: www.melissen.net