Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk W&B/URP/2007/41023 Doorkiesnummer Datum 17 december 2007 Faxnummer

Onderwerp Beroep op bijstand als gevolg van regeling
afwikkeling nalatenschap oude vreemdelingenwet

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voert op dit moment op voortvarende wijze de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet uit. Met het verstrekken van verblijfsvergunningen worden vergunninghouders rechtmatig ingezetenen van Nederland. Als gevolg hiervan kunnen zij aanspraak maken op voorzieningen in onze samenleving zoals dat geldt voor alle rechtmatig ingezetenen. Op dit moment kan er geen concreet beeld worden gegeven van de gevolgen van de regeling voor de mate waarin nu werkelijk beroep wordt gedaan op de algemene bijstand. Hiervoor is een koppeling tussen gegevens van IND en het Centraal Bureau Statistiek (CBS) nodig die op dit moment niet aanwezig is.

Eerder hebben zowel mijn collega van Justitie als ik gemeld dat deze gevolgen op de gebruikelijke wijze en volgens de wettelijke systematiek zouden worden verwerkt in de budgetten voor gemeenten. Kosten die in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) gemaakt worden, krijgen gemeenten gecompenseerd volgens het gebruikelijke wettelijke regime. In de raming van het WWB-budget is hierin voorzien. Op 12 december 2007 heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid u de nota naar aanleiding van het verslag betreffende de wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het jaar 2007 (Kamerstukken II 2007/08, 31 290 XV) gestuurd. Daarin is u gemeld dat de gevolgen van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet in de tweede suppletoire begroting zijn verwerkt.

Gezien de berichtgeving in de media, hecht ik er aan te benadrukken dat ook voor de jaren 2008 en verder aan de wettelijk vastgelegde garantie is voldaan dat het budget voor bijstandsuitkeringen wordt aangepast aan dergelijke ontwikkelingen. In het macrobudget WWB is dit voor 2008 en verder vastgelegd. De geraamde kosten bedragen de komende jaren 40 à 50 miljoen euro op jaarbasis. Daarna daalt dit bedrag tot circa 35 miljoen euro, omdat mensen werk vinden of over andere bronnen van inkomsten (bijvoorbeeld door relatievorming) beschikken. Deze mutatie is tezamen met andere volume-mutaties verwerkt in

Ons kenmerk W&B/URP/2007/41023

de reeks volume-ontwikkelingen WWB in de tabel op pagina 127 in de SZW-begroting 2008, zoals die u is aangeboden op Prinsjesdag.

Er wordt volop gewerkt zowel door de verantwoordelijke bewindspersonen als door belangenorganisaties om de mensen met vergunning zo snel mogelijk te laten participeren op de arbeidsmarkt. Concreet noem ik in dit verband de volgende activiteiten:
· De Centrale organisatie voor Werk en Inkomen (CWI), Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en VluchtelingenWerk Nederland (VWN) gaan binnen een periode van twee jaar 3000 vluchtelingen die onder de regeling vallen en op azc's verblijven naar werk begeleiden. Voor de CWI- vestigingen waar een opvangcentrum in het werkgebied gevestigd is, worden 40 formatieplaatsen ter beschikking gesteld.
· Gemeenten kunnen al een aanvang met de inburgering en re-integratie maken voordat uitplaatsing uit de centrale opvang is geschied (vanaf het moment dat de verblijfsvergunning is verleend) (gemeld in verzamelbrief november aan gemeenten).
· SZW en VNG hebben vorig jaar (2006) de gemeenten verzocht om van hun bevoegdheid gebruik te maken en aan de hoger opgeleide vluchtelingen toestemming te geven met behoud van uitkering opleiding te volgen. Steeds meer gemeenten geven hieraan gehoor.
· Met CWI zijn afspraken gemaakt om te bemiddelen bij de waardering van buitenlandse diploma's (IDW) en de erkenning van Eerder Verworven Competenties (EVC) voor iedereen die dat nodig heeft. Hiermee wordt bereikt dat de talenten van hoogopgeleide vluchtelingen in een vroeg stadium worden herkend en erkend.
· SZW verleent subsidie aan de stichting voor vluchtelingenstudenten, het UAF, voor een project met als doel om het perspectief van hoger opgeleide vluchtelingen op werk te verbeteren via korte taal- en opleidingstrajecten.

Als mensen gaan werken levert dat de maatschappij baten op. Zowel in financiële zin als in maatschappelijke zin. Mijn streven is er op gericht die baten te verzilveren.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)


---