Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Werkbezoek staatssecretaris Bijleveld aan gemeente Enschede

17 december 2007

Het werkbezoek van staatssecretaris Bijleveld aan Enschede op 17 december 2007 stond in het teken van de omgevingsvergunning en de bijbehorende bouwstenen van de e-overheid. De gemeente Enschede vertelde vol enthousiasme dat zij de afgelopen periode druk in de weer is geweest met het opdoen van ervaringen met de omgevingsvergunning, waarbij de integrale aanvraag en afhandeling van vergunningen en dus ook de onderlinge samenwerking van verschillende overheden centraal staat.

Voor een succesvolle vergunningverlening is volgens de gemeente Enschede het houden van een vooroverleg met vergunningaanvragers, standaardisatie van processen, een klantgerichte instelling van ambtenaren met daarbij een vergunningenmanager een vereiste om het proces van vergunningverlening goed in te richten. Daarbij is ook de koppeling van de landelijke voorziening van de omgevingsvergunning (LVO) met de bouwstenen van de e-overheid noodzakelijk. Deze bouwstenen zijn er helaas nog niet allemaal. Het gaat hierbij onder andere om de DigiD voor bedrijven en een bijbehorende machtigingsvoorziening, het Nieuw Handelsregister en de Landelijk Raadpleegbare Database met persoonsgegevens. Deze moeten beschikbaar komen om het proces van vergunningverlening efficiënt te laten verlopen. Aan de Staatssecretaris van BZK werd gevraagd hier hoge prioriteit aan te geven.

In het bestuurlijk rondetafelgesprek spraken de bestuurders van Waterschap Regge en Dinkel, de gemeenten Enschede en Zwolle en de provincie Overijssel, alsmede programmamanager Joke de Vroom (VROM) met staatssecretaris Bijleveld over de omgevingsvergunning en de rol van de bouwstenen voor de e-overheid daarbij. Gevraagd werd onder andere naar de financiering van de e-bouwstenen en de rol van BZK bij de ontwikkeling van standaarden voor de omgevingsvergunning. De Staatssecretaris gaf aan dat er de komende periode veel in wordt geïnvesteerd en dat dit de omgevingsvergunning ook ten goede komt. Verder kwam de koploperspositie van de gemeente Enschede aan de orde. De Staatssecretaris onderschrijft dat de afstand van koplopers tot andere gemeenten niet te groot mag worden, omdat de rol van koploper anders zijn doel voorbij schiet. Bovendien ziet zij graag dat de activiteiten van de gemeente Enschede nauw worden afgestemd met de landelijke ontwikkelingen.

Tot slot werd aan de Staatssecretaris de startarchitectuur voor de omgevingsvergunning overhandigd. Deze startarchitectuur is tot stand gekomen dankzij de constructieve samenwerking tussen de gemeente Enschede, de gemeente Zwolle, het waterschap Regge en Dinkel en de provincie Overijssel. De startarchitectuur is gebaseerd op de Nederlandse Overheids Referentie Architectuur (NORA) en omvat een beschrijving van de werkprocessen om te komen tot een goede onderlinge samenwerking bij de vergunningverlening. De staatssecretaris prijst de voorbeeldige samenwerking en heeft deze startarchitectuur met belangstelling in ontvangst genomen. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties