Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Nummer: 99 SJT
Datum: 14 december 2007

Honderdste certificaat voor cursus waterzijdig inregelen

Gedeputeerde Piet Adema overhandigt, maandag 17 december 2007 om 9.00 uur, het certificaat aan de 100ste deelnemer aan de cursus "Waterzijdig Inregelen van CV-installaties". Deze specialistische cursus leert installateurs de fijne kneepjes in het efficiënt inregelen van CV-installaties met als doel een zo laag mogelijk energieverbruik voor de gebruikers te bereiken.

De provincie Fryslân subsidieert samen met de provincies Groningen en Drenthe deze cursus omdat het bijdraagt aan het terugdringen van het gebruik van aardgas, en wil ook bevorderen dat zoveel mogelijk installateurs over deze kennis beschikken. Vooral de Friese installatiebedrijven doen actief mee aan de cursus

Het waterzijdig inregelen van CV-installaties is een relatief nieuw fenomeen in het terugdringen van het energieverbruik in woningen en gebouwen. Veel CV-ketels zijn niet goed ingeregeld waardoor er veel energieverlies optreedt. Maar niet alle ketels zijn identiek, het vraagt van de installateurs de nodige kennis om per type en merk CV-ketel de inregeling zo efficiënt mogelijk te kiezen. De cursus voorziet in deze kennis.

Waterzijdig inregelen betekent concreet dat bij elke radiator de doorstroming van het water vergroot of verkleind wordt zodat de radiator de optimale hoeveelheid warmte afgeeft en elk vertrek gelijkmatig wordt verwarmd. Met het waterzijdig inregelen kan een besparing van 10% tot 30% bereikt worden.

Lokatie: De Friese Poort Centrum Vakopleidingen, Adres: Anne Wadmanwei 6 te Leeuwarden
Datum en tijd: maandag 17 december, 9.00 uur


---- --


PERSBERICHT

Nummer: 400 SJT
Datum: 14 december 2007

Opruiming gesloopte blokschuur Bijlsma Ryptsjerk

Maandag 17 december, 's ochtends rond de klok van acht uur, start de heer Hendrik Bijlsma onder toezicht van de provincie Fryslân graafwerkzaamheden op het perceel Nieuwlandsweg 12 te Ryptsjerk. Onder toezicht van de provincie worden de bouwmaterialen opgegraven van een door Bijlsma in de bodem van zijn erf begraven blokschuur, nabij zijn woning. Op basis van de Wet Milieubeheer is het niet toegestaan om afvalstoffen (waaronder ook de blokschuur valt) in de grond te brengen.

Het gat dat door de graafwerkzaamheden ontstaat wordt opgevuld met schone grond, conform het Bouwstoffenbesluit. De werkzaamheden worden naar verwachting op woensdag 19 december afgerond.


---- --