Ingezonden persbericht


Het Europese Interieur

17 december 2007

Op 17 december aanstaande zal Amsterdam Auctioneers Glerum traditiegetrouw het seizoen afsluiten met een grote kunst en kunstnijverheidsveiling onder de inmiddels vertrouwde noemer Het Europese Interieur.

Op dit moment zijn wij druk doende met de samenstelling van deze veiling die, zoals het er nu voorstaat, een belangrijke en uitgebreide zal worden. Wisten de laatste tijd toch al meer en meer klanten de weg naar ons veilinghuis te vinden, door de recente ontwikkelingen bij de Amsterdamse vestigingen van onze Engelse collega's, is de toestroom van inzenders alleen maar groter geworden.

Zo werden wij benaderd door de erven van de vooraanstaande antiquair en kunstkenner Otto Myer wiens uitzonderlijke collectie wij ter veiling mogen aanbieden. De heer Myer dreef voor de oorlog onder de naam 'Amoba' zaken in Berlijn, Osnabrück en Amsterdam. De Amsterdamse vestiging werd in 1933 geopend aan de Herengracht 330. Na 1946 bekleedde hij enkele belangrijke functies; directeur van het Joods Historisch Museum in Amsterdam, hoofdconservator van het Stedelijk Museum, en waarnemend directeur van het Stedelijk Museum. Hij rekende ondermeer Anton Philips, met wie hij regelmatig correspondeerde, tot zijn vaste klanten. Van de Vereniging van Vrienden der Nederlandse Ceramiek was hij een van de oprichters. Voor het eerst na ruim 43 jaar komen nu kunstvoorwerpen uit de collectie Myer onder de hamer. Een unieke gelegenheid om stukken van uitzonderlijk hoge kwaliteit te verwerven!

De verzameling weerspiegeld de verfijnde smaak en het connaisseurschap van een echte vooroorlogse antiquair.

Zo is er een uniek Rozenburg, eierschaal porseleinen servies waarop het wapen van de familie van Loon.

Een zeer zeldzaam 'Schwartzlot' glas uit de vroege 18e eeuw is op meesterlijke wijze beschilderd met een genrestukje van dansende boeren in een landschap en vermoedelijk toe te schrijven aan de Boheemse kunstenaar Ignaz Preisler.

Een in Weesp vervaardigd, wit porseleinen beeldje van een fluitspelende heer, rond 1765 te dateren, is weliswaar niet uniek maar er zijn slechts drie andere exemplaren bekend: Eén ex collectie Houthakker, één in het Museum Willet Holthuysen te Amsterdam en één in het Museum Boymans- van Beuningen in Rotterdam.

Een hoeveelheid uitzonderlijk, vroeg tin, brons, zilver, meubels, glas en ceramiek zal eveneens worden aangeboden.

Inbreng is mogelijk tot half november. Mocht U vragen hebben dan kunt U contact opnemen met Cees Broekhof of Gijs Lunsingh Scheurleer op

020 3012950 of per email op c.broekhof@glerum.nl

Amsterdam Auctioneers Glerum - Lekstraat 63 - 1079 EM AMSTERDAM - Tel: 020 - 30 12 950 - Fax: 020 - 30 12 960 - www.glerum.nl