Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Utrecht, 12 december 2007

Prijsuitreiking Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007

De verkiezing Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007 nadert haar ontknoping. Op 17 december maakt juryvoorzitter Annemarie Jorritsma in het Geldmuseum in Utrecht de Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007 bekend. De MOgroep nodigt u uit om deze middag bij te wonen. Kanshebbers voor de prijs zijn De Waarden uit Nijmegen, de Eigen Kracht Centrale uit Zwolle en Kinderstad uit Tilburg.

De Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar is een jaarlijkse competitie waarvoor maatschappelijk ondernemers zich aanmelden met innovatieve diensten waarmee zij inspelen op maatschappelijke vraagstukken, veranderende verhoudingen en politieke wensen. Zij tonen aan hoe ondernemend ze zijn en wat ze bijdragen aan de samenleving.

Ook dit jaar heeft de jury uit tientallen inzendingen inmiddels drie genomineerden geselecteerd. Dit jaar zijn dat: zorgaanbieder De Waarden uit Nijmegen, de Eigen Kracht Centrale uit Zwolle en kinderopvangorganisatie Kinderstad uit Tilburg.

De Waarden heeft een oplossing gezocht voor onder meer kinderen met autistische stoornissen, waarvoor na beëindiging van de geïndiceerde zorg geen professionele ondersteuning is. De organisatie heeft hiervoor de Vrij Toegankelijke Hulp opgezet die zich ontwikkelt naar een zelfstandige afdeling binnen de organisatie. In plaats van uit reguliere potjes worden de diensten gefinancierd door de persoonsgebonden en leerlinggebonden budgetten van de cliënten zelf.

De Eigen Kracht Centrale stelt zich ten doel om hulpverleningsvragen op een onorthodoxe manier te verkleinen. Om de cliënten - die eigen plannen en beslissingen moeten maken - wordt doorgaans een soort steungroep geformeerd van familie en vrienden. Nadat de organisatie geregeld met nieuwe producten is gekomen, heeft ze vooral dit jaar erkenning gekregen. Zo liggen er afspraken met gemeenten en provincies om haar werkwijze structureel toe te passen in de jeugd- en welzijnszorg

Kinderopvangorganisatie Kinderstad ten slotte heeft zich sinds 2005 ingezet om integratie van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang voor 0-4-jarigen op de agenda te zetten. Ze wil de verkokering van deze twee werksoorten tegengaan. Daartoe staat in Tilburg een ondernemend en interactief model centraal, waarbij de wensen van de ouders het uitgangspunt zijn. Inmiddels wil de landelijke politiek het peuterspeelzaalwerk en de kinderdagopvang per 2010 harmoniseren.

De middag begint met een debat over maatschappelijk ondernemerschap met drie voormalig Maatschappelijk Ondernemers van het Jaar, Mariëlle Rompa (vice-voorzitter MKB-Nederland) en discussieleider Bert Middel. Na het debat over maatschappelijk ondernemen anno 2007 en de uitdagingen voor de toekomst stellen de drie genomineerden zich voor in 10 minuten durende presentaties. Vervolgens maakt juryvoorzitter Annemarie Jorritsma de winnaar van de Maatschappelijk Ondernemer van het Jaar 2007 bekend.

Meer informatie over de verkiezing vindt u op www.mogroep.nl



Ingezonden persbericht