P> Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 24 oktober 2007

Vlaanderen in Actie: Forum en ateliers 2007-2009

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft het grote werkingskader tot aan het einde van de legislatuur en het logo van 'Vlaanderen in Actie' voorgesteld. Op 17 december 2007 vindt het Sociaal-economisch Forum plaats in Brussel, gevolgd door vier ateliers in 2008. Eind 2008 gaat het volgende Forum door in Limburg. Daardoor wordt 'Vlaanderen in Actie' naar een hogere versnelling gebracht.


1. Logo

Met het nieuwe logo geeft de Vlaamse Regering een zichtbaar beeld aan de maatschappelijke beweging, gedragen door heel Vlaanderen, die 'Vlaanderen in Actie' moet worden. Dit beeld zal toelaten om de bestaande en de toekomstige projecten in het perspectief van 'Vlaanderen in Actie' te plaatsen. Het verhoogt de herkenbaarheid en versterkt de voorbeeldfunctie die vele projecten hebben.


2. Sociaal-economisch Forum en ateliers

Door het uittekenen van het grote werkingskader tot het einde van de legislatuur, wordt duidelijk voor de captains of society en het ruime middenveld op welke wijze zij hun inbreng kunnen doen in de bepaling van de beleidsprioriteiten die moeten gesteld worden, zodat Vlaanderen nog beter kan aansluiten bij de topregio's in Europa.

Het Sociaal-economisch Forum van de 300 captains of society, geïnstalleerd in het kader van 'Vlaanderen in Actie', wordt voortaan elk jaar gehouden in december. Op deze jaarlijkse bijeenkomst van het Forum wordt hen gevraagd om tot de aflijning te komen van de toekomstige beleidsprioriteiten met het oog op de uitvoering van 'Vlaanderen in Actie'. Die toekomstige beleidsprioriteiten worden in het daaropvolgend werkjaar in vier ateliers verder uitgediept.

Voor elk Forum wordt een nieuwe voorzitter aangesteld die ook in het daaropvolgende werkjaar actief blijft, om dan de fakkel over te dragen aan de volgende voorzitter.

Mevrouw Mimi Lamote draagt als voorzitter van het werkjaar 2006-2007 de fakkel over aan de heer Karel Vinck voor het werkjaar 2007-2008, en deze zal op zijn beurt de fakkel doorgeven aan mevrouw Jo Walgrave voor het werkjaar 2008-2009.

Het halve dag-Forum van 17 december 2007 zal integraal gewijd zijn aan de voorbereiding van vier ateliers. Per trimester wordt in 2008 een atelier voorzien. Deze ateliers worden geleid door een gerenommeerd expert, die het onderwerp inleidt en de krachtlijnen mee uitzet. De onderwerpen van de vier ateliers zijn:


1. Talent


2. Logistiek en Mobiliteit


3. Innovatie


4. Internationalisering

Het Forum met de captains of society zal voorbereid worden met leden van het Forum en haar voorzitter.

Op het Forum van 17 december 2007, dat doorgaat in de gebouwen van de Vlaamse Gemeenschap, meer bepaald het Consciencegebouw, zal een korte audiovisuele inleiding gegeven worden waar de uitdagingen voor Vlaanderen, kwantitatief en kwalitatief, worden voorgesteld (Lissabon-agenda, Pact van Vilvoorde, Regiovergelijking).

Daarna zullen de forumleden uitgebreid, in simultaan gehouden werkgroepen, per uitdaging hun inbreng in het bepalen van de toekomstige beleidsprioriteiten kunnen doen.

Afsluitend wordt een synthese-plenum gehouden waarin de prioriteiten voor de ateliers definitief worden bepaald. Met deze forumwerkvorm wordt, vanaf de voorbereiding tot afsluiting van het Forum, aan de captains of society maximaal de gelegenheid geboden om hun inbreng te doen in de bepaling van de lange termijn beleidsprioriteiten voor Vlaanderen.

De ateliers vinden plaats, één per trimester in 2008, voor Talent in Leuven, Logistiek en Mobiliteit in Antwerpen, Innovatie in Gent en Internationalisering in Brugge.

In deze ateliers zullen de beleidspunten die door het Forum worden aangegeven, verder worden uitgediept. De ateliervorm zal aan het ruime middenveld en de hele Vlaamse samenleving de mogelijkheid bieden om hun inbreng te doen.

"Op deze manier wordt het project 'Vlaanderen in Actie' een breed gedragen project dat aan de Vlaamse samenleving toebehoort," besluit minister-president Peeters.

Meer informatie over 'Vlaanderen in Actie' vindt u op www.vlaandereninactie.be (http://www.vlaandereninactie.be/)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be