Provincie Gelderland


---




|                                            |Nr.   |2007-684       |
|                                            |Arnhem|14 december    |
|                                            |,     |2007           |
ACTIVITEITENOVERZICHT IN EN OM HET PROVINCIEHUIS Periode 17 december 2007 tot en met 10 januari 2008

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 17 december

. De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje slaat de eerste paal van het Hoogspanningslaboratorium van KEMA. Het huidige laboratorium dateert nog uit 1927. Het nieuwe laboratorium onderscheidt zich onder meer door het grote aantal beproevingsfaciliteiten.He (10.30 - 12.00 uur; KEMA-terrein, Utrechtseweg 310 in Arnhem)
. Gedeputeerde Harry Keereweer ondertekent samen met de gemeenten Ede en Wageningen een intentieovereenkomst voor de uitvoering van 30 projecten in het landelijk gebied van Ede en Wageningen. Deze projecten worden de komende zeven jaar uitgevoerd, waarbij het om een investering van 25 miljoen euro gaat. Partijen willen investeren in de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van het Binnenveld. Zo moet onder meer de unieke natuurwaarde van de Bennekomse Meent worden uitgebreid, zal het landschap met erf- en wegbeplanting worden aangekleed en worden ontbrekende stukken fietspad, wandel- en ruiterpaden aangelegd. De intentieovereenkomst maakt deel uit van het Provinciaal Meer Jaren Programma Vitaal Gelderland (PMJP). Dit is een programma voor de periode 2007-2013 waarin de provincie met het Rijk heeft afgesproken 700 miljoen euro te gaan investeren in het weer vitaal maken van het platteland van Gelderland. (17.00 - 19.00 uur; Zorgboerderij 'De Hooilanden', Slagsteeg 20 in Bennekom)

Woensdag 19 december

. Gedeputeerde Hans Esmeijer houdt een inleiding tijdens de Expertmeeting Afstemming GGZ-Jeugdzorg en de ondertekening van het Plan van Aanpak en protocol Kindermishandeling. In het protocol staat een duidelijke beschrijving hoe om te gaan met (vermoedens van) kindermishandeling. In het Plan van Aanpak staan afspraken, acties en activiteiten om de invoering van het protocol goed te laten verlopen en de afspraken scherp te houden. Nederland telt 120.000 gevallen van kindermishandeling per jaar en dat getal moet omlaag. In Gelderland zijn het afgelopen jaar actief stappen ondernomen om het risico op kindermishandeling terug te dringen. (15.00 - 17.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Donderdag 20 december

. Gedeputeerde Hans Esmeijer houdt een inleiding tijdens de provinciale conferentie 'Centrum voor Jeugd en Gezin'. Over enkele jaren zal in iedere gemeente tenminste één Centrum voor Jeugd en Gezin zijn. In Gelderland zijn een aantal initiatieven om te komen tot zo'n Centrum, waar de ouders, verzorgers en kinderen laagdrempelig terecht kunnen voor informatie, advies, hulp en ambulante zorg. Tijdens de conferentie worden de initiatieven gepresenteerd en komen ook, naast gemeenschappelijke kenmerken, verschillen in oplossingen aan de orde. Er is een informatiemarkt waar Gelderse instellingen hun aanbod presenteren. (9.15 - 16.00 uur; Congrescentrum Hanzehof, Coehoornsingel 1 in Zutphen)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk woont de vergadering bij van de Veluwecommissie. In deze vergadering vindt de bestuurlijke aftrap plaats van het pilotproject "Sjabloon beleidsplan licht in openbare ruimte" als onderdeel van het project Veluwe Donker en Stil. Gedeputeerde Van der Kolk houdt daar een toespraak, waarin zij haar visie geeft op deze pilot.
(10.00 - 12.30 uur; kantoor Waterschap Veluwe, Steenbokstraat 10 in Apeldoorn)

Vrijdag 21 december

. Gedeputeerde Annelies van der Kolk brengt een werkbezoek aan de Sepers Groep te Heerewaarden. Dit bedrijf is een scheepswerf annex metaaldraaierij gelegen in de kern van Heerewaarden aan de Maas. Sepers is één van de bedrijven waar de dienst Milieu van de provincie Gelderland toezicht op houdt. (15.00 - 16.30 uur; Sepers B.V., Steeg 2 in Heerewaarden)

Woensdag 2 januari

. Namens Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland vindt de traditionele en feestelijke nieuwjaarsontmoeting voor externen plaats in het provinciehuis Arnhem. (16.00 - 18.00 uur, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem. De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje houdt om 17.00 uur een nieuwjaarstoespraak)

Maandag 7 januari

. Gedeputeerde Marijke van Haaren geeft het startsein voor de actie 'Filevermijden" en zet de 35.000ste automobilist die de file vermijdt in het zonnetje. Het Transferium Barneveld Noord is de afgelopen periode een zeer succesvol middel gebleken voor automobilisten om de files te vermijden: bijna 35.000 automobilisten maakten hier gebruik van. De provincie neemt samen met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat het initiatief om nog meer mensen te informeren over dit handige alternatief. Automobilisten met bestemming Amersfoort of Utrecht op de A1, werknemers in Amersfoort en inwoners van Apeldoorn krijgen de mogelijkheid om, gratis van en naar hun werk te reizen via het Transferium, de Valleilijn en de stadsdienst Amersfoort. (8.30 uur; Transferium Barneveld Noord)

Dinsdag 8 januari

. Gedeputeerde Hans Esmeijer is aanwezig bij de toekenning van het eredoctoraat door de Universiteit van Amsterdam aan Jules Schelvis, adviseur en oprichter van Stichting Sobibor. Jules Schelvis is overlevende van het vernietigingskamp Sobibor. De stichting wil de herinnering aan de slachtoffers van vernietigingskamp Sobibor laten voortbestaan, een kamp waar ongeveer 33.000 joden vanuit Nederland door vergassing zijn vermoord. (15.00 - 19.00 uur; Aula van de Universiteit van Amsterdam, Spui 21 in Amsterdam)
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk verricht op de Vakantiebeurs 2008 de opening van de Veluwestand. (13.30 - 14.15 uur; Jaarbeurs in Utrecht)

Woensdag 9 januari

. Provinciale Staten komen bij elkaar voor de maandelijkse vergadering. Deze vergadering is live te volgen via www.gelderland.nl. Op de agenda staan ondermeer meerjarenprogramma overeenkomst met het Geldersch landschap, subsidieregeling meerjarenprogramma's Gelderland. (vanaf 10.00 uur; zaal 3.1 in gebouw Rijnstate van het provinciehuis, Markt 11 in Arnhem)

Donderdag 10 januari

. De Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verricht de opening van de bondskampioenschappen VOGEL 2008. Deze bondskampioenschappen staan in het licht van het 75-jarig jubileum van de Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers. (10.30 - 11.30 uur; Americahal, Laan van Erica 50 in Apeldoorn)



Provincie Gelderland