Pharming Group N.V

Pharming Start Samenwerking Met Solvay En Academische Instellingen Op Gebied Van Parkinson En Ziekte Van Alzheimer ...

Top Instituut Pharma ondersteunt programma 'van ontregelde hersenfuncties naar nieuwe therapeutica'

Leiden, 17 december 2007. Biotech bedrijf Pharming Group NV ("Pharming") (NYSE Euronext: PHARM) maakte vandaag bekend dat haar dochterbedrijf DNage BV ("DNage") deel zal nemen aan een TI Pharma consortium waarin vooraanstaande onderzoekers op het gebied van neurodegeneratie en medicijn-ontwikkeling uit de academische wereld en het bedrijfsleven worden samengebracht. De samenwerking past in de strategie van Pharming om haar research activiteiten uit te breiden en haar portfolio van producten te versterken.

Onder de overeenkomst zullen de twee commerciële partners, DNage en Solvay Pharmaceuticals BV samen gaan werken met acht toonaangevende academische groepen in een programma van vier jaar met een totaal budget van ¤ 6,8 miljoen. Het programma wordt ondersteund door TI Pharma die ongeveer ¤ 3,4 miljoen zal bijdragen terwijl de resterende kosten worden verdeeld over de tien partners in het consortium.

Het project omvat een grootschalige en innovatieve aanpak om moleculen te identificeren die de basis kunnen vormen voor nieuwe medicijnen ter behandeling van de ziektes van Parkinson en Alzheimer. DNage zal haar diermodellen voor versnelde veroudering inzetten die zijn gebaseerd op beschermde kennis waarin DNA schade is gecorreleerd aan de ontwikkeling van verouderingsziektes. Deze diermodellen bieden unieke mogelijkheden voor onderzoek naar het ontstaan en verloop van neurodegeneratie en zijn bovendien uitermate geschikt voor farmaceutische interventie studies. Daarnaast zal het consortium toegang hebben tot een grote verzameling met hersenweefsel van Alzheimer's en Parkinson patiënten. Door integratie van multidisciplinaire kennis en innovatieve technologieën is het de bedoeling van DNage en haar partners om ontregelde genen en eiwitten te vinden die een aanknopingspunt kunnen vormen voor nieuwe geneesmiddelen danwel kunnen dienen als zogenaamde biomarkers voor deze ernstige ziekten.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door voortschrijdend geheugenverlies en een achteruitgang in mentale functies. De ziekte van Parkinson is een neurologische ziekte waarbij langzamerhand spiercoordinate en controle over het bewegingsapparaat worden aangetast. Hoge leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer's en Parkinson. Als gevolg van de toenemende gemiddelde leeftijd en omvang van de wereldbevolking is het de verwachting dat neurodegeneratieve ziekten de plaats van kanker zullen overnemen als de op één na meest voorkomende doodsoorzaak (na hart en vaatziekten). De huidige marktomvang voor produkten op het gebied van neurodegenartieve ziekten bedraagt ongeveer ¤ 12 miljard per jaar en zal in de komende jaren aanzienlijk groeien.

Over Pharming Group NV
Pharming Group NV richt zich op de ontwikkeling van innovatieve producten voor de behandeling van genetische ziekten en ouderdomsziekten. Daarnaast ontwikkelt Pharming ook medische en speciale producten voor chirurgische indicaties en tussenproducten voor diverse toepassingen waaronder voeding. Pharming heeft twee producten in een vergevorderd stadium van ontwikkeling - Rhucin® (recombinant humaan C1 remmer) voor erfelijk angio-oedeem en humaan lactoferrine voor voedingstoepassing (GRAS-aanvraag ter beoordeling bij FDA). Pharming's geavanceerde technologieën omvatten ondermeer de productie van therapeutische eiwitten, alsmede de zuivering, formulering en toepassing van deze biofarmaceutica. Daarnaast heeft Pharming toegang tot technologieplatforms op het gebied van weefselherstel via haar samenwerking met NovaThera en op het gebied van DNA-schade en herstel dankzij de overname van DNage. Meer informatie is verkrijgbaar op de Pharming website www.pharming.com en op www.dnage.nl

Over TI Pharma
Binnen het Top Instituut Pharma werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan translationeel onderzoek naar nieuwe medicijnen, mede op basis van het Priority Medicines programma van de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie). De Nederlandse overheid draagt jaarlijks ¤ 30 miljoen bij. Bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen nemen ieder ¤ 15 miljoen voor hun rekening. Naast het verrichten van onderzoek nemen de TI Pharma fellows deel aan een uniek opleidingsprogramma waarmee zij inzicht verwerven in het onderzoeks- en ontwikkelingstraject van medicijnen en waarin specifiek aandacht is voor het ontwikkelen van business skills en ondernemerschap.