Politie Friesland

Politieberichten van zondag 16 december

Fryslân, 16-12-2007 o Politieberichten van zaterdag 15 december 11.00 uur tot en met zondag 16 december 11.00 uur

Schalsum: rijden onder invloed
De politie werd zaterdagmiddag getipt dat een 50-jarige automobilist uit Franeker wel eens onder invloed zou kunnen rijden. Hierop is de man omstreeks 14.00 uur gecontroleerd op de Rijksweg A31, links. De man bleek inderdaad te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 400 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Appelscha: aanrijding met ernstig letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een ernstige aanrijding afgehandeld op de Industrieweg. Een 45-jarige vrachtwagenbestuurder uit Appelscha reed in de richting van Oosterwolde. Voor hem reed een 78-jarige fietser uit Appelscha. De vrachtwagen minderde vaart om de fietser in te halen. De fietser begon op dat moment echter naar links en rechts te bewegen. De chauffeur dacht dat de man onwel was geworden. Hierdoor was een aanrijding niet te voorkomen. De fietser klapte tegen het wegdek. Omstanders hebben eerste hulp verleend. Het slachtoffer is met ernstig letsel aan hoofd en borst, per traumahelikopter, overgebracht naar het UMCG. Bureau Ongevalanalyse van de politie heeft een onderzoek ingesteld. Omstreeks 16.30 uur kon de weg na circa drie uur weer worden vrijgegeven.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige automobilist uit Drachten. De man reed over de Kraaiheide. Hier miste hij een scherpe bocht naar rechts. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een transformatorhuisje van NUON. De voorkant van de auto raakte zwaar beschadigd, de airbag klapte uit. Het bleek dat de man veel te veel had gedronken. Op het bureau blies hij 1080 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur

Oosterwolde: inbraak in woningen
De politie onderzoekt de inbraak in twee woningen aan de Ten Hooringerlaan. De inbraken zijn zaterdagmiddag gepleegd. Bij de eerste woning kwam men binnen door de achterdeur te forceren. Gestolen is een aantal sieraden. Aangifte is gedaan door de 63-jarige bewoner. Ook bij een andere woning is ingebroken. Men kwam binnen door een raam in te slaan. De hele woning is doorzocht, er is vermoedelijk een bankpasje gestolen. Aangifte is gedaan door een 61-jarige inwoner van Oosterwolde. Er is een buurtonderzoek verricht, ook de technische recherche zal een onderzoek instellen.

Burgum: rijden onder invloed tijdens ontzegging rijbevoegdheid De politie heeft zondagochtend een 41-jarige automobilist uit de gemeente Tytsjerksteradiel gecontroleerd op de Ds. Talmasingel. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Bij navraag bleek dat de verdachte een gehele ontzegging had vanaf september van dit jaar. Hierop is ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden tijdens de ontzegging van de rijbevoegdheid.

Paesens: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie zag zondag omstreeks 01.50 uur dat een 24-jarige automobilist uit Ee met grote snelheid door Paesens rijden. Door de snelheid schommelde het voertuig heen en weer en raakte een stoep. Hierop heeft de politie de automobilist gecontroleerd. De man blies 570 ug/l. Door dit promillage, samen met het rijgedrag, is het rijbewijs ingevorderd.

Tzummarum: vier aanhoudingen
Zondag omstreeks 02.00 uur werd door een groepje jongeren een bult met sloophout in de Buorren in brand gestoken. De politie heeft het vuur geblust. Ook was in de buurt een afvalbak vernield. Vier jongeren konden worden aangehouden. Het betreft drie inwoners van Tzummarum van 16, 17 en 18 jaar en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden. De vier zijn, wegens openlijke geweldpleging tegen goederen, overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Dokkum: aanhouding na vernieling kerstboom
De politie heeft zondagochtend een 16-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op de Grote Breedstraat. De politie had gezien dat een aantal jongeren kerstverlichting uit een kerstboom trok. Diverse lampen lagen kapot op straat. Na een korte achtervolging kon de verdachte worden aangehouden en ingesloten.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige bromfietser uit Heerenveen. De man werd gecontroleerd op het Breedpad. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 685 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Terschelling West: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd De politie vond zaterdagmiddag een auto op de Noordvaarder. Een jogger had gemeld dat hij daar een auto had gezien. Ter plaatse werd een 46-jarige automobilist uit Midsland aangetroffen. De man had gedronken. Er is een bloedproef van de man afgenomen. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd.