Gemeente Rotterdam

Nr.241
17 december 2007

1600 huishoudens krijgen een bezoek

Ouderenteams succesvol bij armoedebestrijding

De ouderenteams van de gemeente Rotterdam bezoeken 1600 huishoudens van 65-plussers. De adressen komen uit de bestandskoppeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Rijksbelastingdienst. Van de inmiddels 300 bezochte huishoudens zijn ongeveer 50 aanvragen gedaan voor een aanvullende uitkering vanuit de Wet Werk en Bijstand (WWB). Ook als de betreffende 65-plussers hier geen recht op hebben, komen zij geregeld in aanmerking voor andere regelingen, bijvoorbeeld de bijzondere bijstand. De ouderenteams informeren de 65-plussers over de bestaande regelingen en helpen met de aanvraagprocedures.

De ouderenteams hebben tijdens een huisbezoek ook oog voor sociaal isolement en brengen de thuiszorg en het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers onder de aandacht. Daarnaast helpen zij ouderen op weg naar andere (gemeentelijke) regelingen, zoals kwijtschelding en/of de huur- en zorgtoeslag.

Huisbezoeken
De gerichte bestandskoppeling van de Rijksbelastingdienst en Sociale Zaken en Werkgelegenheid betreft 65-plussers die onder het sociaal minimum leven, een onvolledige AOW hebben en geen aanvullende WWB-uitkering ontvangen. Rotterdam brengt alle 1600 adressen een bezoek. In het eerste kwartaal van 2008 wordt de actie afgerond. Wethouder Jantine Kriens: "We gaan de strijd aan tegen de armoede. Daarom willen we het bereik van de Bijzondere Bijstand vergroten, de regels en aanvraagprocedures makkelijker maken en extra gelden automatisch verstrekken".

Armoedebestrijding
De bestandskoppeling is een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding. Het Rotterdamse beleid richt zich op alle Rotterdammers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. De gemeente wil ervoor zorgen dat mensen met financiële problemen financieel weer op eigen benen kunnen staan. Voor alle maatregelen is 4 miljoen euro extra uitgetrokken.

noot voor de redactie/