Ingezonden persbericht




Merkdealer meest veilige hulpverlener bij lege accu Startkabels soms gevaar voor motormanagement moderne auto

Bunnik 17 december - Het gebruik van startkabels om een buurman of collega weer op weg te helpen, leidt steeds vaker tot een kapotte motor voor de hulpverlener. Nu de temperatuur daalt en de startkabels weer regelmatig gebruikt worden, krijgen autodealers regelmatig auto's met een verstoord motormanagement binnen. Nederlandse Dealer Associatie (NDA), de belangenorganisatie van merkdealers, waarschuwt dat autobezitters bij een lege accu beter de hulp van de dealer dan van de buurman kunnen inroepen. NDA-voorzitter Geert Vermeer: "Wie zelf hulp biedt met startkabels, loopt het risico op schade aan het motormanagement. Dat kan duizenden euro's kosten."

Moderne auto's zitten bomvol elektronica: van ABS tot airconditioning en van injectiesystemen tot elektrische ramen. De auto is hiermee een energieverslindende computer op wielen geworden. Met al die elektronica wordt er veel gevraagd van de stroomvoorziening in de auto. "De accu is de stroombron van de auto", zegt Vermeer. "De piekspanning die een startkabel veroorzaakt, is een gevaar voor de moderne motor. Zowel de auto die stroom levert als de auto die stroom krijgt, loopt het risico dat de computersystemen in de motor ontregeld worden."

De officiële merkdealer bellen
Het starten met startkabels leidt lang niet in alle gevallen tot problemen. Maar wanneer het misgaat, kost het de autobezitter vaak veel geld. Vermeer: "Wanneer de elektronica in de auto ontregeld is, moet de dealer de systemen opnieuw op elkaar afstellen. Het wordt nog duurder wanneer de computersystemen door de piekspanning beschadigen. Als dat gebeurt ben je als autobezitter duidenden euro's kwijt. Autorijders die hun eigen auto en die van een ander niet willen beschadigen doen er daarom verstandig aan om voor een lege accu de officiële merkdealer te bellen."

Over NDA

De Nederlandse Dealer Associatie (BOVAG - NDA) heeft rond de drieduizend aangesloten officiële merkdealers. De NDA is een van de grootste afdelingen van brancheorganisatie BOVAG. De leden van de Nederlandse Dealer Associatie verkopen jaarlijks gemiddeld rond de 500.000 nieuwe auto's.

Over RAI Vereniging, afdeling Auto's
RAI Vereniging, afdeling Auto's behartigt de belangen van 35 fabrikanten en importeurs van personenauto's.

De leden van BOVAG/NDA en RAI Vereniging, afdeling Auto's delen veel gezamenlijke belangen. Voor die belangen werken BOVAG/NDA en RAI Vereniging, afdeling Auto's nauw samen. In het kader van hun gezamenlijke 'Liever de dealer-campagne' wordt dit persbericht uitgegeven.


Noot voor de redactie,