Ontwikkeling van audiovisuele verslaglegging bij Nederlandse overheden


Rapport landelijk onderzoek naar audiovisuele verslaglegging van vertegenwoordigende organen verschenen

ROTTERDAM, 20071217 -- Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het Utrechtse onderzoeksbureau Dialogic een onderzoek laten verrichten naar de huidige stand van zaken op het gebied van audiovisuele verslaglegging. Met name het raadsinformatiesysteem van de gemeente Amsterdam (RIA) steekt met kop en schouders boven de rest van Nederland uit. Het wordt in vier cases vergeleken met onder andere de gemeente Den Haag en de provincie Gelderland.

Gemeenteraden en provinciale staten maken in toenemende mate gebruik van audiovisuele of digitale verslaglegging voor de openbare vergaderingen. Waar in het verleden alleen schriftelijk genotuleerd werd, is er nu vaak een aanvulling in audio en video beschikbaar.

Mede door de sterke opkomst van internet zien vertegenwoordigende organen in het online beschikbaar stellen van digitale verslagen een mogelijkheid om de transparantie van hun functioneren te vergroten. Vanuit de gedachte van het dualisme is dit één van de mogelijkheden om burgers meer bij de politiek te betrekken.

Digitale verslaglegging kent verschillende verschijningsvormen. Het neemt vaak een aanvang in live uitzenden via internet (webcasting). Dit kan zowel plaatsvinden in een audiovariant als in een videovariant. De kern van digitale verslaglegging wordt gevormd door het op meerdere manieren indexeren van de opnames, met name op agendapunt- en sprekersniveau. Op deze wijze wordt een op diverse manieren doorzoekbaar archief opgebouwd. Als grondlegger van het fenomeen digitale verslaglegging biedt NotuBiz al deze varianten als complete dienstverlening aan.

De uitkomsten van het onderzoek zijn te downloaden op tinyurl.com/2wrtd6.