Ingezonden persbericht

Persbericht

Jongeren worden superheld in Bevrijdingsmuseum!

Jongeren tussen de 7 en 15 jaar kunnen tot en met 13 april a.s. in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek terecht voor een echt heldenpaspoort. Zo'n paspoort geeft hen voor één Euro toegang tot de tentoonstelling "Helden & Heldinnen. Over landmijnen en lef 1940-2040". Kinderen die jonger zijn hebben zelfs gratis toegang.

Waarom zou een TV-presentatrice op 29 jarige leeftijd haar baan opgeven en beginnen aan een opleiding voor het ruimen van explosieven? De Duitse Vera Bohle is nu één van de heldinnen die als mijnenruimster de wereld veiliger maakt. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is van 18 oktober 2007 tot en met 13 april 2008 een boeiende tentoonstelling te zien over Helden en Heldinnen. Over echte helden die hun leven er voor over hebben om de wereld veiliger en leefbaarder te maken. En deze helden kunnen het zich niet veroorloven om naast hun schoenen te gaan lopen, want bij de minste onvoorzichtigheid trappen ze zelf op een landmijn.
Hoe ziet een clusterbom er uit? Hoe spoor je mijnen en bommen op?. Hoe wordt kinderen bijgebracht waar ze niet mee mogen spelen? Zijn er dieren die kunnen leren om mijnen op te sporen? Waarom wordt een moeder van drie kinderen mijnenruimster? Liggen al die mijnen er in 2040 ook nog? En wat vindt Loesje er eigenlijk van?

'Helden en Heldinnen', te zien en te beleven van 18 oktober 2007 t/m. 13 april 2008.
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek
Tel. 024-3974404
E-mail info@bevrijdingsmuseum.nl
www.bevrijdingsmuseum.nl

De tentoonstelling 'Helden en Heldinnen - over landmijnen en lef - 1940-2040' is een productie van het Actiefonds Mijnen Ruimen en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).

Over het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Uit de geschiedenis ontstond een modern museum: op één van de mooiste plekken van Nederland, tussen heuvels en bossen, is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. In het museum maken de bezoekers de aanloop naar de oorlog mee, ervaren zij de bezettingstijd, vieren zij de bevrijding en zien zij de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 maakt deel uit van Groesbeek Museumlandschap, een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Groesbeek, RBTKAN, Afrikamuseum, Museumpark Oriëntalis en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Meer informatie vindt u op www.bevrijdingsmuseum.nl.
Over de organisatie AMR
Het Actiefonds Mijnen Ruimen - AMR - is een Stichting, voor 100 % bemand door vrijwilligers. Het AMR wil vanuit Nederland meehelpen met het opruimen van oorlogstuig dat in ongeveer 30 landen voor ellende zorgt. Het AMR helpt de burgerbevolking en financiert activiteiten die onmisbaar zijn, maar waar moeilijk geld voor te krijgen is. Dit betreft documentatie en verkenningswerk, aanschaf van materieel, lokale productie van beveiligde bulldozers en dergelijke. Het AMR heeft zo eerder projecten meegefinancierd in Afghanistan, Angola, Bosnië, Cambodja, Irak, Kosovo, Laos, Mozambique en Sri Lanka. AMR wordt gesteund door een Comité van Aanbeveling met mevrouw Hedy d'Ancona (voormalig minister van OCW), de heer Jan Pronk (Verenigde Naties), Bisschop Muskens, Professor Dunning (cardioloog in ruste), Professor Nooteboom (hoogleraar vernieuwingsbeleid Tilburg Universiteit) en Generaal Van der Vlis (voormalig Chef Defensie Staf). Meer informatie vindt u op www.actiefondsmijnenruimen.nl.

____________