AFM


AFM: verscherpte inkomenseisen thuiswinkels verbetering

17-12-2007

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft kennisgenomen van de verscherpte eisen die thuiswinkelbedrijven stellen aan de kredietwaardigheid van hun klanten. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org voert een inkomenstoets in voor klanten die op afbetaling producten willen kopen. Daarbij zal informatie worden meegewogen over het gezinsinkomen en de woonlasten.

De AFM constateert met genoegen een juiste verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Nu is alleen sprake van een algemene `creditscoring'. De AFM onderschrijft de normen die de thuiswinkels gebruiken om te bepalen of iemand op afbetaling mag kopen. Deze zijn adequaat voor zowel de laagste als hogere inkomens. De toezichthouder benadrukt dat de consument altijd goed moet afwegen of hij producten op afbetaling koopt.

Vorige week publiceerde de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) een nieuwe gedragscode waarin eveneens de eisen bij het verlenen van een krediet zijn aangescherpt. Met deze norm wordt een belangrijke stap gezet bij het tegengaan van schuldenproblematiek bij de meest kwetsbare groepen met een lager inkomen, maar de uitgangspunten van de VFN voor hogere inkomens kunnen bij toepassing van de nieuwe norm nog leiden tot risicovollere kredietverstrekking.

De Wet op het financieel toezicht (Wft) stelt dat er geen onverantwoorde leningen mogen worden verstrekt. De AFM ziet toe op de juiste toepassing van deze regels om te hoge schuldenlasten onder consumenten te voorkomen. Begin 2007 heeft de AFM het rapport Verantwoorde kredietverstrekking 2006 gepubliceerd na onderzoek bij aanbieders van krediet. Dat heeft geleid tot overleg met brancheorganisaties over de aanscherping van de criteria die worden gehanteerd bij de kredietverlening. In januari komt de AFM met richtsnoeren voor kredietverleners om invulling te geven aan verantwoorde kredietverlening.