Vereniging Milieudefensie

Europese Commissie moet handel in illegaal gekapt hout stoppen

Illegaal merbauhout in vloeren en buitendeuren

Amsterdam, 17 december 2007 --- Voor vloeren en buitendeuren op de Nederlandse markt wordt massaal illegaal en destructief gekapt merbauhout gebruikt. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Greenpeace en Milieudefensie. Bedrijven geven daarnaast misleidende informatie over de legaliteit en certificering van het merbauhout. Nederland is de grootste eindgebruiker en importeur van merbau in Europa. De milieuorganisaties roepen de Europese Commissie op om wetgeving in te stellen die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt.

Door de illegale en destructieve kap verdwijnen de oerbossen in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië in schrikbarend tempo. Bijna 80 procent van de kap in Indonesië gebeurt illegaal. Merbauhout is afkomstig van met uitsterven bedreigde boomsoorten. De kap versterkt bovendien de armoede van mensen die van bossen afhankelijk zijn. Anne van Schaik, campagneleider van Milieudefensie: "Het illegale merbauhout komt ongehinderd Nederland binnen. Ons gebruik van merbauhouten vloeren en buitendeuren leidt tot grootschalige ontbossing in Indonesië. De Europese Commissie moet middels wetgeving de deur dichtdoen voor illegaal gekapt hout."

De houthandel in Nederland heeft een gedragscode, maar importeert desondanks illegaal en destructief gekapt hout uit Indonesië. Ook de vloerenbedrijven verkopen illegaal en destructief gekapt hout. Geen enkel bedrijf kon aantonen dat zijn merbau legaal en duurzaam was geproduceerd. Parket Groep Nederland, een samenwerkingsverband van parketwinkels, wijst zelfs elke verantwoordelijkheid van de hand.

In de onderzochte doe-het-zelfzaken en bouwmarkten vindt de consument geen enkele duurzaam geproduceerde buitendeur met het FSC-certificaat. Ongeveer driekwart van de buitendeuren in deze winkels blijkt van merbau gemaakt. Consumenten die in de onderzochte doe-het-zelfzaken en bouwmarkten vragen naar de duurzaamheid van de houten buitendeuren krijgen zonder uitzondering misleidende informatie. Een medewerker stelde: 'Alle buitendeuren zijn met honderd procent zekerheid duurzaam geproduceerd.'Maar enig bewijs hiervoor ontbrak. Vier van de dertien onderzochte deurenleveranciers kunnen FSC-houten buitendeuren leveren van alternatieve houtsoorten. Java Deurenfabriek stelt in een folder dat het hout uit bossen komt die verantwoord worden beheerd, terwijl deze producent vooral merbau in het assortiment heeft.

De Europese Commisie lanceerde in 2003 het `Forest Law Enforcement and Trade' (FLEGT) om de illegale kap en handel tegen te gaan. Dit actieplan is nu in een cruciale fase. Greenpeace en Milieudefensie roepen de Europese Commissie op milieuwetgeving in te stellen die ervoor zorgt dat alle hout en houtproducten op de Europese markt aantoonbaar legaal zijn geproduceerd.

Meer informatie en beeldmateriaal: www.milieudefensie.nl en www.greenpeace.nl Koopwijzer vloeren en deuren

Onderzoeksrapport 'Shut the door on illegal merbau!' 2.0 MB