Provincie Utrecht

Provinciale Staten overwegend positief over meerjarenbeleid tot en met 2011

17-12-2007 -

Provinciale Staten van Utrecht (PS) hebben in hun vergadering van 17 december overwegend positief gereageerd op de plannen van Gedeputeerde Staten (GS) zoals zij deze in het Uitvoeringsprogramma 2007-2011 hebben verwoord. Grootste punt van kritiek was de wijze waarop de samenwerkingsagenda tot stand is gekomen en een vervolg krijgt. De rol van PS is volgens verschillende oppositiepartijen nog onvoldoende ingevuld. Ook was er discussie over de verschillende projecten en doelen waaraan het college de komende jaren 418 miljoen euro wil besteden.

In het politieke debat spraken de fracties zowel hun complimenten als hun zorgen uit.

Annelies Jonkers-Cornelisse van de SP was positief over de intensivering van de contacten met de gemeenten, al is samenwerking met gemeenten op zich niets nieuws. De SP zette vraagtekens bij de noodzaak om 75 miljoen euro extra uit te trekken terwijl de provincie jaarlijks een flinke onderbesteding heeft. Samenvattend meldde de SP: "We missen in de plannen het lef om te kiezen."

Petra Doornenbal van het CDA gaf aan blij te zijn dat het College samenwerking inzet als instrument. Als aanvulling op de samenwerkingsagenda raadde zij aan om ook de andere maatschappelijke partners te betrekken. Het CDA gaf het college het volgende advies: "Neem de Staten bij de hand, want als u te hard loopt, raken de Staten u kwijt en wordt u teruggefloten".

Bas Nugteren van GroenLinks benadrukte dat er steeds meer geld wordt uitgetrokken voor steeds meer projecten. Voor GroenLinks is dat een teken dat het college niet kan kiezen. Ook de uitvoering van de vele projecten baart GroenLinks zorgen. "Hoe", vroeg Nugteren zich af, "gaan we de vele projecten monitoren en uitvoeren en wat is de rol van de Staten in deze?" De extra financiële impuls is wat GroenLinks betreft voorbarig, want zij vinden dat hier een gedegen analyse van de reserves aan vooraf moet gaan.

David van den Burg van de VVD was zeer tevreden over de plannen ten aanzien van mobiliteit. "Utrecht is een excellente provincie, we moeten zorgen dat dat zo blijft". Ook pleitte hij voor meer aandacht voor MKB en ondernemerschap.

Kees van Kranenburg van de ChristenUnie sprak over de versnippering van het geld over een wildgroei aan activiteiten. Ook was zijn partij van mening dat de samenwerkingsagenda (nog) niet rechtvaardig over de gemeenten verdeeld is. Hij riep het college ook op: "Vraag in de relatie met China blijvend om aandacht voor de mensenrechten".

Wim Bos van de PvdA sprak zijn waardering voor de samenwerkingsagenda uit, maar vroeg zich wel af hoe de Staten kunnen blijven meesturen op deze agenda. Hij benadrukte: "De nieuwste cijfers van de woningbouwproducties zijn nog steeds weinig hoopgevend. Instelling van het Fonds voor Bouwen en Wonen is daarom een goede zaak".

Ralph de Vries van D66 uitte nogmaals zijn verbazing over het late aanbieden van het Uitvoeringsprogramma. De kwaliteit van de samenwerkingsagenda laat wat D66 betreft te wensen over, want zo haalde De Vries aan: "Het is te weinig concreet en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen wat tot de provinciale kerntaken behoort en wat een extra impuls is. Daarnaast betreft het veelal bestaande projecten."
Roelof Bisschop van de SGP kon zich grotendeels vinden in de voorliggende plannen van het college. Hij vroeg het college om: "Terughoudendheid te betrachten als het aankomt op gemeentelijke herindelingen." Ook brak hij een lans voor het op de agenda houden van de rand- en rondwegen om de leefbaarheid in kernen te verbeteren.

Wanda Bodewitz van de Partij voor de Dieren (PvdD) vroeg het college om vol ambitie te werken aan een stijging van het aantal biologische landbouwbedrijven. Als voorbeeld noemde ze: "De ambitie van 87 biologische bedrijven is nu al bereikt, dus richt je op een stijging tot 140 biologische bedrijven". Ook vroeg zij het college om terughoudendheid bij het toestaan van nieuwe bedrijventerreinen.

Tinus Snyders van Mooi Utrecht stelde voor: "Laten we het extra geld inzetten om burgerinitiatieven te ondersteunen, passend bij de cultuur en de identiteit van de provincie Utrecht".

Moties en amendementen
Tijdens de vergadering hebben de diverse partijen moties en amendementen ingediend om wijzigingen in het beleid aan te brengen. De volgende moties en amendementen zijn met een meerderheid van stemmen aanvaard:

- Amendement "arbeidstraining en coachingscentrum (ATCC)", ingediend door CDA, VVD, PvdA, D66, PvdD: de partijen verzoeken GS voor 2008 binnen het budget onderwijs en arbeidsmarkt van de sociale agenda een bedrag van 50.000 euro vrij te maken voor het ATCC en voor 2009 en 2010 elk 50.000 euro te reserveren.

- Amendement "Monitoring", ingediend door GroenLinks, D66 en ChristenUnie: de partijen verwachten van het College een voorstel voor het monitoren van de realisatie van het Uitvoeringsprogramma zodanig dat een integraal overzicht van de realisatie beschikbaar is bij de jaarlijkse behandeling van de voorjaarsnota en de begroting.
- Amendement "Woon-werkverkeer fiets", ingediend door GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdD: de partijen dragen het College op aan het Uitvoeringsprogramma toe te voegen dat er een actieplan voor het versterken van het woon-werk fietsverkeer wordt opgesteld.
- Amendement "stimulering ondernemerschap onder laagopgeleiden", ingediend door VVD, CDA en PvdA: de partijen besluiten 1,25 miljoen euro toe te wijzen voor een nader te bepalen stimuleringsproject voor lager opgeleide ondernemers.

- Amendement "Compartimentering", ingediend door de VVD: de partijen dragen het College op een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor compartimentering die bijdragen aan gevolgenbeperking voor het gebied de Vallei en met name voor de stad Veenendaal en hierover nu al in overleg te gaan met de verschillende betrokken partijen.
- Amendement "Waterketen in het kader van inrichtingsmaatregelen Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), ingediend door de PvdA en de VVD: de partijen besluiten 1 miljoen euro extra te verstrekken voor maatregelen, functiewijzigingen en aankopen in het kader van de KRW.
- Amendement "bouwkundig adviseur toegankelijkheid", ingediend door SGP, CDA, SP, GroenLinks, D66, PvdD en Mooi Utrecht: de partijen besluiten de functie van bouwkundig adviseur structureel te handhaven.
- Motie "Kaderstelling en dekking extra uitgaven", ingediend door VVD, CDA en PvdA: de dekking van het aangekondigde beleid voor de 65 miljoen euro moet primair worden gezocht in "Oud voor nieuw beleid". Het document `Uitvoeren met hart voor de toekomst' wordt vastgesteld als algemeen kader voor deze collegeperiode.

- Motie "Hoogspanning" ingediend door ChristenUnie, CDA, SP, VVD, PvdD, D66, GroenLinks, Mooi Utrecht en PvdA: de partijen dragen het college op te inventariseren welke technische, bestuurlijke en financiële mogelijkheden elders in de provincie en in Nederland zijn gevonden c.q. beproefd, met gemeenten (op hun verzoek) in gesprek te gaan over oplossingsrichtingen, dit pro-actief te communiceren en het initiatief nemen dit onderwerp bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) op de agenda te plaatsen. Voor juli moet het College over de uitkomsten aan PS rapporteren.

- Motie "Stageplaatsen/leerling(bouw)plaatsen", ingediend door PvdA, CDA en VVD: de partijen verzoeken GS om vanaf 1 januari aan al haar subsidieontvangers voor te schrijven dat zij waar mogelijk stageplaatsen dan wel leerling(bouw)plaatsen creëren
- Motie "Kaders voor communicatie", ingediend door PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en D66: in de motie schetsen de partijen de kaders voor de communicatie vanuit de provincie. Deze kaders richten zich onder andere op het imago van de provincie Utrecht, de communicatie met gemeenten en maatschappelijke partners, de publiekscampagne, ontmoeting, discussie & interactie en de verhoudingen tussen GS en PS.
- Motie "Wildaanrijdingen", ingediend door de PvdD, Mooi Utrecht, D66, SP, ChristenUnie en GroenLinks: de partijen verzoeken GS om de locaties en de daarbij behorende aantallen van wildaanrijdingen op provinciale wegen in kaart te brengen, te inventariseren welke maatregelen genomen kunnen worden om de veiligheid van mens en dier te vergroten en inzichtelijk te maken welke kosten er aan deze maatregelen verbonden zouden zijn.

- Motie "Minder papier, meer bomen", ingediend door de SP: de Staten spreken af een bezuiniging op het papierverbruik te bewerkstelligen door vergaderstukken en aanverwante documenten alleen digitaal te versturen, tenzij door de ontvanger is aangegeven dat deze de documenten per post wil ontvangen.

- Motie "Haalbaarheidsonderzoek lightrail OV verbinding Amersfort-Veenendaal/Rhenen", ingediend door het CDA: de partijen verzoeken het College in 2008 een gedegen haalbaarheidsonderzoek te doen naar een lightrailverbinding op het traject Amersfoort-Veenendaal/Rhenen (Ponlijn/Hartlijn) en daartoe in het eerste kwartaal van 2008 een onderzoeksvoorstel aan PS aan te bieden.
- Motie "Samenwerkingsagenda", ingediend door CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, PvdD en Mooi Utrecht: de partijen spreken hierin uit dat zij de samenwerking met andere overheden van groot belang achten en dat -voor zover nog geen inhoudelijke kaderstelling door PS heeft plaatsgevonden- mogelijke ideeën hierover vanuit de samenleving uit niet-overheidshoek inzichtelijk gemaakt worden bij de voorstellen aan de Staten.

- Motie "Bestemming provinciale reserves", ingediend door de PvdA: de partijen verzoeken het College, samen met conclusies voorstellen voor te leggen over wat de noodzakelijke omvang van de bedrijfsreserve moet zijn, hoe een investerend vermogen voor de provincie gecreëerd kan worden, de vraag te beantwoorden of invoering van de kapitaaldienst een werkbaar instrument is en een lange termijn investeringsbeleid te ontwikkelen waarin de uitgaven voor meerjarenprogramma's zoals het AVP zijn opgenomen.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522