Time : 17:14:30
Date : 17 December 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Vogelgriephaarden (H5N1) in Polen en het oosten van Duitsland. Oproep tot verhoogde waakzaamheid.

Het Voedselagentschap (FAVV) roept de pluimveesector op tot de hoogste waakzaamheid en het strikt respecteren van de bioveiligheid naar aanleiding van uitbraken van vogelgriep in Polen en het oosten van Duitsland.

Polen wordt sinds einde november geconfronteerd met vogelgriep van het type H5N1. Dit griepvirus dat voor alle vogelsoorten gevaarlijk is, werd sindsdien aangetroffen op 5 pluimveehouderijen in het centrum en het noordoosten van Polen. Daarnaast werd het virus eveneens aangetroffen bij wilde vogels die voor verzorging werden aangeboden in een opvangcentrum voor wilde vogels. Recent werd ook het oosten van Duitsland getroffen.

Hoewel de Poolse autoriteiten de Europese bestrijdingsmaatregelen rigoureus hebben toegepast, is het duidelijk dat de situatie nog niet helemaal onder controle is. De introductie van het virus in de Poolse pluimveesector, alsook de banden die er op professioneel vlak bestaan tussen de Belgisch-Nederlandse en Poolse pluimveesectoren nopen dan ook tot de hoogste waakzaamheid. Deze waakzaamheid geldt nu dus ook voor wat betreft de contacten met het oosten van Duitsland.

Het Voedselagentschap roept hierbij de ganse sector op om alle vereiste bioveiligheidsmaatregelen rigoureus toe te passen en te respecteren. Dit betekent onder meer dat:

-op alle pluimveehouderijen ontsmettingsvoetbaden aan de toegangen tot het bedrijf en de stallen moeten worden geplaatst.
-de toegang tot de stallen verboden is voor eenieder die niet tot het bedrijf behoort of niet in het kader van de bedrijfsvoering of de verzorging van de dieren nodig is. De geautoriseerde bezoekers moeten bedrijfskledij dragen en voorzorgen nemen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.

-alle vervoermiddelen en materiaal die gediend hebben voor het vervoer van pluimvee, broedeieren en consumptie-eieren na elk transport gereinigd en ontsmet moeten worden met een toegelaten ontsmettingsmiddel (www.favv.be / vogelgriep / nieuws )
-wat betreft het uitladen van braadkippen de procedure 1 onverminderd van toepassing is. Deze procedure laat het uitladen door vangploegen enkel toe als eerste activiteit van de dag en mits de dieren volgens het 1-1 principe naar het slachthuis worden afgevoerd in kratten die vooraf gereinigd en ontsmet werden.

Het Voedselagentschap wenst verder de huidige regels nogmaals in herinnering te brengen aan de sector en in het bijzonder alle servicebedrijven en toeleverende bedrijven die op één of andere manier contact zouden hebben met de Poolse of Oost-Duitse pluimveesector:

-De toegang tot alle plaatsen waar pluimvee en vogels worden gehouden, is verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal die in de 4 dagen voordien in een risicogebied (bijv. in de gebieden in Polen die werden afgebakend naar aanleiding van de uitbraken) in contact zijn geweest met vogels, pluimvee of eieren van pluimvee of op een plaats zijn geweest waar pluimvee of vogels worden gehouden.

-Alle vervoermiddelen en materiaal die hebben gediend voor het vervoer van vogels, pluimvee, broedeieren of consumptie-eieren in een land waar hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld (dus op dit ogenblik ook gans Polen en het oosten van Duitsland), moeten na terugkeer op het grondgebied en vooraleer een plaats wordt aangedaan waar pluimvee en vogels worden gehouden opnieuw gereinigd en ontsmet worden met een door het FAVV toegelaten ontsmettingsmiddel.

Alle maatregelen zijn in meer detail terug te vinden op de website van het FAVV:
http://www.favv.be/ai-ia/ai-situation/doc07/overzicht-maatregelen-v12-20071114_nl.pdf
contact voor de Nederlandstalige pers: Inge Jooris 0475 80 04 87