Partij van de Arbeid

Den Uyl-lezing: Jan Pronk

17-12-2007 10:09

De negentiende Den Uyl-lezing werd maandag 17 december uitgesproken door Jan Pronk en droeg als titel: Open Links. Aan bod kwamen vragen als: Heeft de sociaal-democratie zich zelf overleefd? En is de links rechts tegenstelling is achterhaald?

Heeft de sociaal democratie zich zelf overleefd? Het succes van de welvaartsstaat, de beperkingen van de verzorgingsstaat, het einde van de Koude Oorlog, de clash between civilizations, de globalisering; al deze ontwikkelingen zijn aangevoerd als argumenten waarom er geen behoefte meer zou zijn aan een sociaal democratische beweging.

De aanpak van de problemen van vandaag, zoals de integratie van minderheden, de verslechtering van het klimaat, de bestrijding van het terrorisme, is gebaat bij pragmatische samenwerking en een stevig draagvlak bij de middengroepen. Aan ideologieën is geen behoefte, aan systeem kritiek evenmin, de links rechts tegenstelling is achterhaald. Of niet?

Co-referenten waren staatsecretaris Jet Bussemaker en PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang. De avond stond onder leiding van Rick van de Ploeg.

De volledige lezing vindt u in de digitale bibliotheek.