Ingezonden persbericht




PvdA presenteert actieplan 'Polen* in Den Haag'

De PvdA wil dat de gemeente Den Haag snel een aantal concrete maatregelen neemt om de sterke groei van het aantal Poolse en andere arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Den Haag in goede banen te leiden. Daarom heeft de PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad het actieplan 'Polen* in Den Haag' overhandigd aan wethouder Marnix Norder. In dit plan vragen de sociaaldemocraten om maatregelen die de overlast in de stad moet terugdringen, die moeten zorgen voor meer en betere huisvestingsplaatsen en die de integratie van deze nieuwe groep Hagenaars moet verbeteren.

Informatiepunt
Eén van de voorstellen die de sociaaldemocraten doen is dat er zo snel mogelijk een informatiepunt in de stad moet worden geopend voor Oost-Europese arbeidsmigranten. Tijdens een mede door de PvdA georganiseerde expertseminar hierover bleek dat hier in de stad grote behoefte aan is. Bij dit informatiepunt kunnen Poolse en andere arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa informatie krijgen over huisvesting, arbeidsvoorwaarden en verzekeringen. Daarnaast pleit de PvdA onder andere voor inburgeringstrajecten en taalcursussen voor de Polen die van plan zijn te blijven en een 'zwarte lijst' met malafide werkgevers en uitzendbureaus.

PvdA-raadslid Lobke Zandstra: 'Wij vinden het van groot belang dat de gemeente niet alleen reageert op incidenten maar dat er ook preventief beleid wordt gemaakt om de integratie van deze nieuwe groep migranten in goede banen te leiden.'

Huisvesting
Nog steeds wonen er Polen met teveel mensen in woningen in de oude stadswijken. Aan uitzendbureaus die hun tijdelijke werknemers zó huisvesten moet paal en perk gesteld worden. Daarom moet de gemeente zorgen voor 2500 extra shortstay huisvestingsplaatsen, verspreid over de stad en een strenge aanpak van malafide uitzendbureaus.

Raadslid Susan Cohen Jehoram: 'het zijn niet de tijdelijke werknemers zélf, maar de uitzendbureaus die hen met z'n allen op een flatje zet voor een veel te hoge huur, dat kan echt niet' .

Overlast terugdringen
Ook wil de PvdA dat de gemeente actie onderneemt om de overlast in de oude Haagse stadwijken terug te dringen. Zo moet er een harde aanpak komen van de parkeeroverlast die de Polen veroorzaken en moet de politie streng optreden bij overlast en criminaliteit.

In een eerste reactie zei wethouder Marnix Norder (PvdA) enthousiast te zijn over het actieplan. 'Het is goed om eens naar het gehele plaatje te kijken en niet alleen naar de huisvestingsproblemen', aldus de wethouder.

Voor meer informatie Lobke Zandstra 06-28633189 en Susan Cohen Jehoram 06-41900345

Het actieplan is te downloaden via www.denhaag.pvda.nl

Maarten van Oosterom