Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, no 9, december/januari uitgave is uit

17/12/2007

Lochem, 17 december 2007

Met de onder andere de volgende items:

Zo komt paard Splinter door de winter
Over enkele dagen begint de winter. Zal deze net zo warm worden als de vorige, die de geschiedenis in ging als een van de allerwarmste? Het overwinteren van de Koniks, die in het wild leven langs de IJssel-oever lijkt met zachte winters een `makkie' en geeft geen aanleiding tot herhaling van de discussie `wel of niet bijvoeren'. Dat was in eerdere jaren wel anders. Echter een recent onderzoek bij een kudde wilde paarden levende op de grens van Hongarije met Oostenrijk leverde onlangs geheel nieuwe gezichtspunten op. Een vertaling van Madeleine Calkoen uit het Duitse magazine Cavallo.

Losser in het lijf en fijner in de aanleuning
Voor deze aflevering van de serie trainer/pupil hebben we niet zomaar een instructeur te pakken, onze hoofdpersoon Jan Bijeman heeft inmiddels zijn sporen in de mensport ruimschoots verdiend. Als trainer, instructeur van verschillende toprijders, waaronder Jan de Boer èn als de man die samen met Lammert Haanstra de instructeursopleiding van de KNHS verzorgt. Ook zijn pupillen hebben al danig van zich doen spreken: Samanta werd KNHS-kampioen in de B-dressuur en in klasse 2 samengesteld, terwijl haar tweelingzus Tamara Pijl de MenSport dressuur trofee won en op het NK als tweede eindigde in de L-dressuur en vaardigheid. Tekst en fotografie van Meike Merks

Thermografie brengt blessures vroegtijdig in kaart Thermografie biedt unieke mogelijkheden om beginnende of lastig te diagnostiseren blessures op te sporen en genezingsprocessen in kaart te brengen en is daarom een mooie ondersteuning in verantwoord management van het sportpaard. Nog vóórdat de uiterlijke kenmerken van bijvoorbeeld een kreupelheid zich openbaren, wordt de blessurehaard opgespoord aan de hand van locale verhoging van de lichaamstemperatuur en kan gerichte actie ondernomen worden. Een artikel van Tineke Dekker.

Scurry rijden, wie durft?
Toen de eerste berichten over het Engelse scurry driving opdoken in de media konden we ons maar moeilijk een voorstelling maken van wat die sport nou precies inhield. Zo snel mogelijk met je aanspanning door een vaardigheidsparcours racen, dat kenden we toch al lang in Nederland? Niet dus. Scurry driving is echt een vaardigheidsvak apart. Tekst en foto's Meike Merks.

Lange leve de tuigenmaker
Aan bed gekluisterd door ziekte, zocht Fred Hagen uit Epe naar een zinvolle manier om de tijd door te komen. Een folder, waarin een origineel Haflingertuig werd aangeprezen, bracht hem op het idee om zelf zo'n tuig te maken. Maar waar moest hij beginnen? Hij had wel wat tuigenmakersgereedschap en leer, `Van de beste kwaliteit, uit Duitsland', maar over mallen, zoals tuigenmakers die vaak gebruiken, of een `bouwtekening' van een Haflingertuig beschikte hij niet. Fred was echter niet voor één gat te vangen; minutieus mat hij alle tuigonderdelen in de folder op en vergeleek ze met de maten van zijn Haflingermerrie Vonneke

Pony Variëteiten
Hoezeer sommigen ook ageren tegen het vergelijken van groot met klein, van appels met peren, nog steeds is een WK voor de aangespannen sport een grote vergaarbak van rassen. Niet alleen echte pony's doen er mee, zoals Dartmoor of Shetland, maar ook wat men in het Duits `Kleinpferde' noemt, zoals Haflingers en Fjorden. Erg leuk voor wie van variatie houdt. In juli vond het derde WK voor ponymenners plaats op het landgoed Dorthealyst nabij Knabstrup/Mørkov in Denemarken. MenSport loopt aan de hand van foto's door het kleurrijke palet van het deelnemersveld heen.

Niets mooier dan een soepel menpaard
Nadat de beginnende menner ervaart hoe plezierig het mennen is met een getraind paard en zelf op zoek gaat naar mogelijkheden om zijn of haar mentechniek te verbeteren is het ook tijd om kennis op te doen over de spiergroepen die je pony of paard gebruiken om de verschillende gangen soepel te maken. We vroegen trainingsspecialist John Erb om tips.

Lekker warm op de bok
De dagen zijn kort in deze tijd van het jaar. Het weer is guur, de wind heeft vrij spel en er vallen talloze buien. Hoe voorkom je nou dat het mennen onder deze weersomstandigheden een onaangename verplichting wordt? Hoe blijf je warm en droog?