Socialistische Partij

Conclusies studie naar zelfmoord onder jongeren 'misleidend' en 'gevaarlijk'

17-12-2007 * In een recente uitzending van het programma Argos kwam opnieuw een voorbeeld aan het licht hoe belangenverstrengeling de onafhankelijkheid van medisch wetenschappelijk onderzoek aantast. Een onderzoek gepubliceerd in een belangrijk tijdschrift bleek een aantal onjuistheden te bevatten. De conclusie dat jongeren meer zelfmoorden plegen door het minder gebruik van antidepressiva werd door deskundigen dan ook 'misleidend' en 'gevaarlijk' genoemd. Een Nederlandse co-auteur distantieerde zich zelfs van het onderzoek toen hij in de uitzending met deze onjuistheden werd geconfronteerd. Het onderzoek werd mede gefinancierd door een fabrikant van antidepressiva en de co-auteur had banden met de farmaceutische industrie die hij 'vergeten' was te vermelden.

Agnes Kant wees er in Argos op dat dit opnieuw een voorbeeld is hoe de onafhankelijkheid van onderzoek is aangetast. Dat terwijl het van groot belang is dat je uit kunt gaan van de betrouwbaarheid van medisch onderzoek. In het belang van de veiligheid en de bescherming van de patiënten. De SP heeft al eerder in een initiatiefnota vijfentwintig voorstellen gedaan om die onafhankelijkheid beter te garanderen. Zoals een onafhankelijk fonds, publicatieplicht, openbaarmaking van alle vergoedingen, enz.

In het misleidende onderzoek dat Argos liet zien, wordt gesuggereerd dat artsen verantwoordelijk zijn voor zelfmoord onder jongeren als ze geen antidepressiva voorschrijven. Een deskundige noemde dit gevaarlijk, temeer omdat uit eerdere onderzoeken blijkt dat antidepressiva bij jongeren juist leidt tot meer zelfmoorden. Onderzoeken die overigens jarenlang zijn achtergehouden door de industrie omdat deze resultaten haar niet uitkwamen. Dat is een reden waarom de SP al jarenlang pleit voor openbaarmaking van alle onderzoeksresultaten.

Naar aanleiding van Argos heeft Kant opnieuw vragen gesteld over onderzoek naar en bijwerkingen van antidepressiva. Kant wijst hierbij ook op het risico van onthoudingsverschijnselen en het belang artsen hierover goed te informeren.

In de vragen is ook gevraagd om de verklaring van onafhankelijkheid van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) toe te passen. Om ongelukken te voorkomen moeten geneesmiddelen ook niet te snel op de markt komen. Een voorbeeld hiervan zou het medicijn tegen botontkalking Protelon kunnen zijn,waarvan onlangs bleek dat het tot ernstige bijwerkingen kan leiden.


* Themakanaal /zorg