Technische Universiteit Delft

Werkbelasting
door M&C

Promotie van dhr. J.L. Bonebakker: "Finding representative workloads for computer system design"

18 december 2007 | 17:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. J.L. Bonebakker | doctorandus in de astronomie, Nederland promotors | Prof.dr. H.G. Sol en prof.dr.ir. A. Verbraeck (TBM)

Finding representative workloads for computer system design Computersystemen en hun processoren zijn het product van een jarenlange kapitaal- en kennisintensieve inspanning, het duurt typisch een jaar of vijf van eerste ontwerp naar feitelijke processor. Het ontwerp van computersystemen en processoren is afhankelijk van simulatie omdat het maken van prototypen veel te duur is. Het gebruik van simulatie is niet probleemvrij, de snelste simulator loopt nog altijd tussen een factor duizend en een miljoen keer langzamer dan het uiteindelijke ontwerp. In de afgelopen jaren is ook de complexiteit van de processoren enorm toegenomen, als gevolg daarvan is processorsimulatie nauwelijks sneller geworden.

Het belangrijkste ingrediënt bij simulatie van computersystemen en processoren is de werkbelasting. De tijd en inspanning nodig voor het simuleren van verschillende ontwerpen beperkt de hoeveelheid werkbelastingen waarvoor een processor of systemontwerp geëvalueerd kan worden. Dientengevolge is de selectie van deze werkbelastingen cruciaal: als de gekozen werkbelastingen niet representatief zijn voor het uiteindelijke gebruik, wordt het ontwerp verkeerd geoptimaliseerd. Tot op heden wordt maar een beperkte set gestandaardiseerde werkbelastingen gebruikt, met name SPEC cpu2000. De in dit proefschrift ontwikkelde methode maakt het mogelijk om gegevens te verzamelen van computersystem in de praktijk en ze vervolgens te gebruiken voor de selectie van representatieve werkbelastingen. We laten daarbij zien dat met name de representativiteit van SPEC cpu2000 beperkt is. De ontwikkelde methode laat zien hoe we op effectieve en efficiënte wijze werkbelastingen kunnen selecteren die representatief zijn voor het huidige computer verbruik. Met een betere selectie van representatieve werkbelastingen kunnen we het processor- en systeemontwerpproces verbeteren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 november 2007