FORUM-symposium: Burgerschap & de multiculturele samenleving

18 december 2007
FORUM-symposium: Burgerschap & de multiculturele samenleving

Aan de vooravond van het nieuwe jaar wil FORUM zich opnieuw buigen over het thema: burgerschap in een multiculturele samenleving. In ons nieuwe werkplan voor 2008 schrijven wij: "Sinds de oprichting van FORUM in 1996 is er sprake van een sterk wisselende politieke en sociaal-maatschappelijke context waarin instituten als de onze moeten opereren. FORUM bevindt zich met zijn missie het multi-etnische samenleven, de sociale cohesie en gedeeld burgerschap te bevorderen in een turbulente omgeving op het snijvlak van politiek, bestuur en uitvoering."
De behoefte van mensen aan 'een geregeld bestaan' kan als drijvende psychische kracht nauwelijks worden overschat, evenals het streven naar lotsverbetering en het verlangen om 'een gewone burger' te zijn. Het gaat hier om krachtige motieven. Golden deze in het midden van de vorige eeuw als een belangrijke motor voor sociale dynamiek van kinderen uit het arbeidersmilieu en de middengroepen, nu gelden deze voor kinderen van allochtone herkomst - en hun ouders. Het optimistische beeld van de gestage, bijna lineaire, positieverbetering van allochtonen - zo leren we - moet wel gerelativeerd worden. Het klassieke integratieparadigma, de optimistische verwachting dat door een geleidelijke sociaal-economische emancipatie de integratie van allochtonen zich in een tweetal generaties zou voltrekken, is onder vuur komen te liggen. Het gaat om een langduriger en complexer proces dan gedacht.

Centrale vraagstelling:
FORUM nodigt u uit om aan deze - nog steeds actuele - discussie over burgerschap deel te nemen. Kunnen of moeten we tot een aanscherping van onze visie op `burgerschap' en de daarbij in te zetten instrumenten komen? We spitsen de bijeenkomst toe op twee thema's:
- Sociaal-economische emancipatie & burgerschap: is burgerschap een sleutelbegrip bij de oplossing van de "nieuwe sociale kwestie"? Er is een perspectiefverschuiving nodig waarbij gedeeld burgerschap in de sfeer van de arbeid centraler wordt gesteld.
- Individuele ontwikkeling & burgerschap: is "persoonlijk burgerschap" een onmisbaar kompas in de zoektocht naar een geslaagd leven? Competent en doelgericht handelen, wordt langzamerhand een onmisbare kwaliteit van alle burgers. In de praktijk van alledag draait het steeds meer om effectieve persoonlijke burgerschapskunde, om praktiseren van het burgerschap binnen het bestek van het eigen leven, om "levenskunst" in een multiculturele context.

Na het symposium zal FORUM afscheid nemen van Henk Krijnen als hoofd Bestuursondersteuning. U bent ook bij deze receptie van harte welkom.

Programma:
13.00 - 13.30 uur Inloop met een lunch
13.30 uur - 14.00 uur
Opening door Chris Huinder, bestuurssecretaris van FORUM

Aansluitend: Burgerschap & multiculturele samenleving: oppervlakkige flirt of veelbelovende relatie? Persoonlijke reflecties op 20 jaar stoeien met dit thema, door Henk Krijnen

14.00 u - 15.00 uur
Sociaal-economische emancipatie & burgerschap ("een nieuwe sociale kwestie")

- Statement van Paul Jungbluth. Dr. Paul Jungbluth is onderwijssocioloog en bekend van publicaties rond kansenongelijkheid. Na een kort verblijf in de Tweede Kamer (fractie GroenLinks) werkt hij nu aan de opbouw van het nieuwe Centrum Onderwijskansen 'SJOANS' bij de Universiteit Maastricht.

- Gesprek o.l.v. van Henk Krijnen met vertegenwoordigers wetenschappelijke bureaus van politieke partijen Petra van der Burg (CDA, gevraagd) René Cuperus PvdA), Ineke Palm (SP), Geert Jan Spijker (ChristenUnie) en Paul Jungbluth.

- Recapitulatie door Chris Huinder.

15.00 - 15.15 uur Pauze

15.15 - 16.15 uur
Individuele ontwikkeling & burgerschap ("persoonlijk burgerschap")
- Statement van Joep Dohmen. Prof. dr. Joep Dohmen is hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan der Universiteit voor Humanistiek (gevraagd)

- Gesprek o.l.v. van Henk Krijnen met vertegenwoordigers wetenschappelijke bureaus van politieke partijen Petra van der Burg (CDA, gevraagd), René Cuperus PvdA), Ineke Palm (SP), Geert Jan Spijker (ChristenUnie) en Joep Dohmen.

- Recapitulatie door Chris Huinder

16.15 - 16.50 uur
Een provisorische beleidsagenda

- Burgerschap in de praktijk van de multiculturele samenleving door Zeki Arslan, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt van FORUM
- Conclusies: Wat komt er op de beleidsagenda? 16.50 - 17.00 uur
Concluderende afsluiting door Chris Huinder

17.00 - 18.30 uur Afscheidsreceptie Henk Krijnen

Locatie: FORUM, Kanaalweg 86, Utrecht

Aanmelding:
U kunt zich aanmelden voor het symposium Burgerschap & de multiculturele samenleving door een e-mail te sturen naar Peter Zwaga, p.zwaga@forum.nl onder vermelding van uw naam en adresgegevens. Nadere informatie op tel. 030-2974254 of 06-54226818.