Universiteit van Amsterdam

Overheidsbeleid veroorzaakt criminaliteit bij illegalen


Promotie Sociologie/Criminologie


dinsdag 18 december, 14.00 uur
In de periode 1997-2003, waarin het beleid om illegaal verblijf in Nederland onaantrekkelijk te maken sterk werd aangescherpt, is het aantal criminaliteitsverdachten met een illegale verblijfsstatus meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het onderzoek van Arjen Leerkes, die zich baseerde op onder andere politiegegevens, enquêtes over slachtofferschap, veldwerk in twee stadsbuurten en interviews met illegalen in vreemdelingendetentie. Het gaat vooral om een toename van 'bestaanscriminaliteit' (delicten als geweldloze diefstal en drugshandel). Daarnaast is er een stijging van 'verblijfscriminaliteit' (gebruik van valse documenten). Ook blijkt een illegale verblijfsstatus soms verslavingsgerelateerde criminaliteit in de hand te werken. De stijging van het aantal criminele illegalen blijkt voor een belangrijk deel het gevolg te zijn van het gevoerde overheidsbeleid. Andere oorzaken zijn: een toename van criminele migratie, waarin het plegen van misdrijven een motief is om naar Nederland te komen; een verbeterde opsporing en registratie van criminaliteit door de politie; een toename van het aantal legale migranten die wegens misdrijven hun verblijfsrecht verliezen; en een stijging van het aantal illegalen. Daarnaast concludeert Leerkes dat illegale migranten niet of nauwelijks een aandeel hebben in de veiligheidsproblemen van oude stadswijken. Zij zijn beperkt betrokken bij geweldsdelicten en vandalisme, vertonen weinig provocerend gedrag op straat en veroorzaken weinig geluidsoverlast. Dat komt doordat een illegale status ook kan leiden tot een grotere terughoudendheid om regels te schenden. Leerkes pleit voor een maatschappelijke discussie over de invoering van een recht op opvang (met eventueel uitzicht op legalisering) voor illegale migranten waarvan is vast komen te staan dat ze niet uitgezet kunnen worden. Verwijzing:
Het proefschrift en een samenvatting kunnen vanaf 18 december worden gedownload vanaf de homepage van Arjen Leerkes: http://home.medewerker.uva.nl/a.s.leerkes/ A.S. Leerkes: Illegaal verblijf en veiligheid in Nederland. Promotor is prof. dr. G. Engbersen (EUR).
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.