Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Virtuele bloedstroom

10 december 2007

Informatica Lilit Axner heeft samen met collega's de HemoSolve ontwikkeld. Dat is een computersysteem dat snel en makkelijk de bloedstroom in slagaderen kan simuleren. Daarnaast kan het chirurgische ingrepen als een bypassoperatie virtueel nabootsen en het succes van deze ingreep bepalen. HemoSolve kan gebruikt worden voor de planning van operaties of voor de training van vasculair chirurgen. Axner promoveert op 18 december aan de Universiteit van Amsterdam.

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland de belangrijkste doodsoorzaak, met aderverkalking op nummer één. Elk bloedvat is uniek en elk bloedvatenstelsel is een complexe structuur. Het is dan ook niet altijd makkelijk vast te stellen of een vasculaire afwijking opgelost kan worden door een omleiding (bypass) of een verstevigend stukje (stent) te plaatsen. HemoSolve kan hierbij helpen door in een virtueel, driedimensionaal beeld de stroming, druk en stressvelden te visualiseren en te analyseren. Het systeem gebruikt hierbij patiëntspecifieke beelden van de slagaderen.

HemoSolve is een Problem Solving Environment (PSE) voor beeldgebaseerde hemodynamica, de leer van de beweging van bloed. De gespecialiseerde software voor medisch specialisten stelt alle computationele faciliteiten beschikbaar die nodig zijn om een gegeven categorie van problemen op te lossen. Het systeem bevindt zich nog in de onderzoeksfase, maar de aanknopingspunten voor de praktijk zijn veelbelovend.

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het NWO-programma ToKeN (Toegankelijkheid en Kennisontsluiting Nederland). ToKeN is een interdisciplinair onderzoeksprogramma waarin cognitiewetenschappers en informatici zich richten op fundamentele problemen van de interactie tussen een menselijke gebruiker en kennis- en informatiesystemen.

..............................

Noot voor de redactie,