(hellen) elissen: "van afvalslib naar wormen" Mw.drs. H.J.H. (Hellen) Elissen: "Van afvalslib naar wormen" 18 dec 2007 11:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen universiteit

Promotor: prof.dr.ir. W.H. Rulkens (Milieutechnologie)
Co-Promotor: Dr.ir. A. Klapwijk

Bij de zuivering van rioolwater worden grote hoeveelheden zuiveringsslib geproduceerd. Door verhoogde zware metalen concentraties mag dit slib niet meer gebruikt worden in de landbouw in Nederland. De huidige kosten van eindverwerking, meestal door verbranding, zijn hoog. Dit proefschrift beschrijft een biologische methode om de hoeveelheid slib te verminderen met aquatische wormen. De groei van de onderzochte kleinere soorten lijkt oncontroleerbaar te zijn en toepassing daarom te ingewikkeld. De grotere soort Lumbriculus variegatus versnelt slibafbraak echter met een factor 2 en vertoont stabiele groeisnelheden door deling. Ook wordt het slib een stuk compacter en kan de wormenbiomassa geoogst en hergebruikt worden (bijvoorbeeld als aquariumvisvoer) doordat de meeste zware metalen niet opgenomen worden. Een prototype voor een wormenreactor liet veelbelovende, maar variabele resultaten zien. Daarom is er meer onderzoek nodig naar de haalbaarheid van deze techniek op grote schaal.

Titel proefschrift: "Sludge reduction by aquatic worms in wastewater treatment with emphasis on the potential application of Lumbriculus variegatus"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie