Persbericht

Rouwkaart met kerstslachtoffers roept AH klanten op geen vlees te kopen Op dinsdag 18 december om 12 uur 's middags voor de ingang van Albert Heijn op het Koningsplein te Amsterdam delen vier dierenbeschermingsorganisaties: Comité Dierennoodhulp, Respect voor Dieren, Nederlandse Vereniging voor Veganisme en Een Dier Een Vriend, onder het motto "Maak van een vredesfeest geen moordfeest" rouwkaarten uit aan de supermarktbezoekers die hun kerstinkopen willen doen (zie de bijlage). Om het kerstinkopende publiek te laten zien welke hel een kerstkonijn moet doorstaan alvorens het in de koeling van de supermarkt, slager of poelier belandt, worden voor de ingang van de Albert Heijn een rij bio-industriekonijnenkooien opgesteld met daarbij een confronterende fototentoonstelling. Op de rouwkaart is te zien hoeveel miljoenen dierenlevens het vredesfeest kost. Binnen in de rouwkaart wordt het publiek gevraagd kerstmis aan te grijpen om tot bezinning te komen, de verantwoording te nemen in wat men koopt en eet en ook dieren een leven te gunnen. Voor de mensen die tot bezinning komen is er een lekker kerstrecept zonder dierenleed en een condoleancetafel om na te praten met een drankje en een feestelijk hapje.

400.000 Konijnen zijn er in de decembermaand gedood en liggen nu in de schappen van de supermarkten, slagers en poeliers te wachten om gekocht te worden voor het kerstmaal. Van huid, bloed en identiteit ontdaan. Geen angstig gegil voor het slachten is meer te horen. Zo makkelijk voor weinig geld gekocht.

Alleen ... een vredig leven hebben deze konijnen nooit gekend. Behandeld als dingen zonder gevoel, hebben zij tien weken intensief moeten lijden in draadgazen kooien die zo laag zijn dat ze niet rechtop konden zitten. Twintig procent van hen haalde door de slechte verzorging, ziektes en stress niet eens deze slachtleeftijd. Nooit hebben zij konijn mogen zijn. Nooit kunnen doen wat hun instinct wilde: huppelen, graven en grazen. Rondjes draaien, kopschudden, haarplukken en gaasknagen was hun lot. Ook veel van de zogenaamde wilde konijnen die bij de poelier hangen worden bij particuliere fokkers op deze wijze gefokt.

In een vergelijkbare hel moesten de vele miljoenen kippen, kalkoenen, parelhoenders, kalveren, varkens en andere dieren leven voordat ze werden vermoord voor het kerstmaal.

Kerstmis is een vredesfeest en daarom het moment voor de consument om juist geen dieren te eten en zo de verantwoording te nemen voor wat men koopt en eet en andere dieren dan de hond of kat ook het recht op leven te gunnen.

Comité Dierennoodhulp

Respect voor Dieren

Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Een Dier Een Vriend

Informatie voor de pers:

Sandra van de Werd

Tel: 06 - 40 70 92 18