Time : 09:30:23
Date : 18 December 2007
Sender Name: Cour des comptes - Rekenhof

De eenmalige bevrijdende aangifte - Behandeling en opvolging door de fiscale administratie

Het Rekenhof heeft het federaal parlement een auditverslag toegezonden over de behandeling en de opvolging van de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA). Die audit onderzoekt welke middelen de FOD Financiën inzet om na te gaan of de voorwaarden uit de wetgeving worden nageleefd en om het stelsel van de verzwaarde sanctie toe te passen voor belastingplichtigen die geen EBA hebben ingediend terwijl ze aan alle criteria hiervoor beantwoordden.

Het Rekenhof heeft vastgesteld dat de taxatiediensten van de Administratie van de Ondernemings- en Inkomensfiscaliteit geen specifieke richtlijnen hebben gekregen met betrekking tot de te volgen procedure wanneer tijdens een controle de belastingplichtige een EBA-attest voorlegt. De omzendbrieven die door de Administratie van het Kadaster, de Registratie en de Domeinen werden uitgevaardigd, geven de lokale diensten bovendien niet altijd de nodige verduidelijkingen om in de praktijk te kunnen optreden en ze vertonen ook een aantal onnauwkeurigheden.

Het stelsel van de verzwaarde sanctie werd zeer weinig gebruikt en meestal bleven de regels van gemeen recht van toepassing. Vanaf 1 januari 2005 moet de belastingplichtige die - zelfs spontaan - sommen aangeeft die het voorwerp van een EBA hadden kunnen uitmaken, deze sanctie opgelegd krijgen. De taxatiediensten zijn echter in heel wat gevallen het stelsel van vóór 1 januari 2005 blijven gebruiken.

Als de persoon die een EBA indiende, zijn tegoeden in het buitenland wilde laten, werden de gegevens van zijn aangifte geregistreerd in een geautomatiseerd gegevensbestand bij de Administratie van de Thesaurie. Overeenkomstig de memorie van toelichting van de wet van 31 december 2003 moesten de gegevens van dat geautomatiseerd bestand aan de taxatiediensten worden doorgestuurd. Dit gebeurde echter niet.

Terwijl de financiële instellingen in het raam van de strijd tegen het witwassen van geld verplicht zijn aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) de lijst toe te zenden van de personen die een EBA hebben ingediend, voorziet de wet niet in die verplichting voor de Administratie van de Thesaurie. Deze administratie heeft dan ook geen lijst van de bij haar ingediende EBA's aan de CFI toegezonden.

De minister van Financiën heeft zich ertoe verbonden erop toe te zien dat de fiscale administratie de nodige initiatieven neemt, en dit zowel op het vlak van de opstelling van de richtlijnen voor de buitendiensten van de administratie als op het vlak van de samenwerking tussen de administraties.


----------------------------
Informatie voor de pers

Het Rekenhof controleert de openbare financiën van de federale Staat, de gemeenschappen, de gewesten en de provincies. Het draagt bij tot de verbetering van het overheidsbeheer door nuttige en betrouwbare informatie die voortvloeit uit een tegensprekelijk onderzoek toe te zenden aan de parlementaire vergaderingen, aan de bewindslui en aan de gecontroleerde diensten. Als collaterale instelling van het parlement werkt het Rekenhof onafhankelijk ten opzichte van de overheden die het controleert.

Het auditverslag De eenmalige bevrijdende aangifte - Behandeling en opvolging door de fiscale administratie is aan het federaal parlement bezorgd. Het integrale verslag (36 p.), de samenvatting (1 p.) en dit persbericht zijn ter beschikking op de homepagina van het Rekenhof: www.rekenhof.be.

Contactpersoon :
Line Emmerechts
Federale Cel Publicaties

02/551 89 85

URL: http://www.ccrek.be