Ingezonden persbericht


BitDefender presenteert malware-top 10 van 2007

Amsterdam, 18 december 2007 - BitDefender, wereldwijd marktleider van antivirussoftware en beveiligingsoplossingen, publiceert de malware-top 10 van het jaar 2007. De top 10 wordt beheerst door de Trojan.Peed, beter bekend als de Storm Worm of Nuwar Worm. Deze malware streefde met bijna tien procent de categorie trojan-downloaders voorbij en is goed voor 33,94 procent van alle malware die BitDefender in 2007 opspoorde.

De top 10 van 2007 bestaat uit veel massamailings. In deze categorie domineren nog steeds drie verschillende Netsky-varianten. Hiermee is Netsky.P waarschijnlijk de meest schadelijke en langst levende massamailing ooit. In de categorie virussen was Sality.M de meest onderschatte bedreiging van het jaar. Dit is een gevaarlijk, polymorf virus dat zich via e-mail en andere wegen verspreidt. De meest verspreide file-infector van 2007 is de Virtob.2. Dit is een relatief onschadelijk virus met de neiging om steeds dezelfde documenten te besmetten.

"In 2007 zagen we de laatste stuiptrekkingen van de massamailings en de opkomst van de botnets. Daarnaast keerden de file-infectors terug. Deze zijn erg gevaarlijk omdat ze op P2P-netwerken hun gang kunnen gaan. De top 10 geeft deze feiten duidelijk weer. We zijn benieuwd wat de toekomst ons brengt ", zegt Viorel Canja, directeur van het Antivirus Lab van BitDefender.

De top 10 van 2007 ziet er als volgt uit:


1. Trojan.Peed.Gen 33,94%


2. BehavesLike:Trojan.Downloader 24,86%


3. Win32.Netsky.P@mm 6,49%


4. Trojan.Peed.A 2,13%


5. Win32.Nyxem.E@mm 2,13%


6. Win32.Sality.M 2,06%


7. Win32.NetSky.D@mm 2,06%


8. Win32.Virtob.2.Gen 1,60%


9. Win32.Netsky.AA@mm 1,49%


10. Others 23,24%

Penny stocks spam, oftewel spam over aandelen met een waarde onder de vijf dollar, verscheen in de eerste helft van 2007 met attachments van afbeeldingen. In de tweede helft van het jaar waren het MP3- en pdf-bestanden die de dragers van deze spam vormden. Ook verscheen de afgelopen maanden ouderwetse tekstspam over dit onderwerp. Doordat deze vorm van spam in volume blijft toenemen, verwachten de specialisten van BitDefender ook in 2008 een aanhoudende groei.

Phishing-spam was in 2007 minder prominent aanwezig, maar is wel een stuk gevaarlijker doordat het slachtoffer direct getroffen wordt. Bankrekeningen worden binnen enkele dagen of zelfs uren leeggehaald. De analisten van BitDefender voorspellen dat ook in 2008 phishing een aanzienlijke bedreiging blijft. Met nieuwe technologie doen kwaadwillenden er alles aan om de spamfilters te omzeilen. Ook is de voorspelling dat spammers meer gebruik gaan maken van SSL-authenticatie om zo nog meer gegevens van slachtoffers te achterhalen. Tevens zal het aantal banken dat belaagd wordt, toenemen.

Volgens de antispamanalisten van BitDefender is dit de top 10 van spamonderwerpen van 2007:


1.Penny stocks spam;


2.drugsspam;


3.pornografie;


4.namaakhorloges;


5.leningen;


6.phishing-spam;


7.illegale software;


8.nepvacatures;


9.datingsite-spam;


10.valse diploma's.

De experts van BitDefender voorspellen voor 2008 een golf van politieke spam, mede doordat de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten steeds dichterbij komen. Het is goed mogelijk dat ook andere grote wereldwijde evenementen gebruikt worden voor spamdoeleinden.

Over BitDefender

BitDefender is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligingsoplossingen. BitDefender is een toonaangevende organisatie op het gebied van detectie van actuele internetdreigingen. Op basis van zijn onderzoeksgegevens ontwikkelt BitDefender de snelste en meest effectieve antivirus- en e-mailbeveiligingssoftware. De beveiligingssoftware van BitDefender is eenvoudig te installeren, te gebruiken en te updaten. De beveiligingsoplossingen van het bedrijf voldoen aan de allernieuwste beveiligingseisen voor computers en servers. De software van BitDefender biedt op dit moment bescherming aan ruim 41 miljoen thuis- en bedrijfsgebruikers in meer dan 180 landen. BitDefender Antivirus-software eindigt steevast in de top van de best geteste pakketten bij bijvoorbeeld de Consumentenbond, ICSA Labs, Checkmark en Virus Bulletin. BitDefender, onderdeel van SOFTWIN, heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië. Daarnaast zijn er vestigingen in Duitsland (Tettnang), Spanje (Barcelona) en de VS (Fort Lauderdale, Florida). Meer informatie vindt u op www.bitdefender.com.

*-*-*-*-*