Universiteit van Tilburg

18 december 2007

Subsidie voor UvT-onderzoek naar Europese constitutionele beginselen

De Tilburgse hoogleraar Constitutioneel recht Monica Claes ontvangt van de European Research Council een aanzienlijke subsidie voor The European and national constitutional law project. Dit onderzoeksproject beoogt de vergelijking van constitutionele beginselen van lidstaten van de Europese Unie, om de gemeenschappelijke beginselen en ook de verschillen tussen lidstaten te identificeren.

In het onlangs ondertekende Verdrag van Lissabon mag dan een soort Europese grondwet zijn vastgelegd voor de Europese Unie, de basis voor die constitutie, de gemeenschappelijke constitutionele tradities van de lidstaten, is eigenlijk nooit uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Hoogleraar Monica Claes heeft van de European Research Council subsidie gekregen om daar verandering in te brengen. Zij zal de komende vier jaar in samenwerking met vier nieuw aan te stellen postdoconderzoekers tien Europese lidstaten vergelijken. Aan de hand van concrete rechtszaken die de werking van nationale grondwetten laten zien zullen de onderzoekers gemeenschappelijke beginselen destilleren, maar ook de verschillen tussen EU-lidstaten.

De European Research Council kende een zogenaamde Starting Grant toe in het kader van een programma om "de volgende generatie onafhankelijke onderzoekers van Europa" te steunen. De subsidie is bedoeld voor onderzoekers die tussen de twee en negen jaar geleden zijn gepromoveerd. Van de circa 9100 aanvragen daarvoor zijn er zo'n 270 gehonoreerd (3%).