Gemeente Rotterdam

Van 28 november tot en met 7 december 2007 stond Rotterdam in het teken van vrijwilligerswerk, met inZ Vrijwilligersstad. inZ Vrijwilligersstad was een gezamenlijke activiteit van de ondersteuningsorganisaties voor het vrijwilligerswerk in Rotterdam.

Hoewel de evaluatie nog niet is afgerond, is al wel duidelijk dat de geconcentreerde aandacht voor het Rotterdams vrijwilligerswerk heeft bijgedragen aan een hogere opkomst dan gebruikelijk bij de drie bestaande activiteiten: het Rotterdams Vrijwilligersontbijt, de uitreiking van de Rotterdamse Vrijwilligersprijs en het Rotterdams Vrijwilligersfeest.

Prins Alexander voorop
Op de eerste dag van inZ Vrijwilligersstad organiseerde deelgemeente Prins Alexander een vrijwilligersdag. Vrijwilligers uit de deelgemeente konden workshops bijwonen en genieten van de druk bezochte vrijwilligersmaaltijd, met een tafelrede van Robert Krul, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Prins Alexander. Officiële aftrap Op donderdagochtend 29 november gaf wethouder Kriens de officiële aftrap van inZ Vrijwilligersstad met het Rotterdams Vrijwilligersontbijt. Zo'n 150 vrijwilligers schoven in alle vroegte aan voor een lekker broodje, vers fruit en een goed gesprek met collega-vrijwilligers, politici, ambtenaren en ondersteuners.

kenniZ en op viZite
Gedurende de week werden onder de naam kenniZ allerlei workshops georganiseerd voor vrijwilligers. Deze zijn over het algemeen goed bezocht. Anders was het met de gastcolleges voor politici, ambtenaren en ondersteuners: deze zijn eigenlijk alleen door ondersteuners goed bezocht. Hoe op viZite, het open huis van meer dan 150 vrijwilligersorganisaties, verlopen is, valt pas te zeggen na een telefonische evaluatie die begin volgend jaar plaatsvindt.

Fort aan den Hoek van Holland wint Rotterdamse Vrijwilligersprijs Op vrijdag 7 december reikte wethouder Jantine Kriens de achttiende Rotterdamse Vrijwilligersprijs uit. Tijdens feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis maakte zij de winnaar bekend: Stichting Fort aan den Hoek van Holland. De jury prijst ondermeer de wijze waarop het Fort Rotterdamse jongeren van allerlei etnische achtergronden weet te bereiken en hen leert op een andere manier te kijken. De voorzitter van de jury, Chantal Gill'ard, liet in haar speech weten dat de prijs de komende twee jaar een thema zal hebben: buurtgericht vrijwilligerswerk in 2008 en jongeren in het Europees Jongerenjaar 2009.

Rotterdams Vrijwilligersfeest en zilveren inZ Vrijwilligersspelden inZ Vrijwilligersstad werd afgesloten met het Rotterdams Vrijwilligersfeest, in de Cruise Terminal, om Rotterdamse vrijwilligers te bedanken voor hun inzet als vrijwilliger en voor de bijdrage die zij hiermee leveren aan de Rotterdamse samenleving. De presentatie was in handen van Quintis Ristie. Ook reikte de voorzitter van de inZ Branche voor Vrijwilligerswerk, Martin Roos, voor het eerst zilveren inZ Vrijwilligersspelden uit aan tien bijzondere Rotterdammers die hun sporen in het Rotterdams vrijwilligerswerk ruimschoots verdiend hebben. Wethouder Kriens sloot vervolgens inZ Vrijwilligersstad officieel af. inZ Vrijwilligersstad is een initiatief van de inZ Branche Vrijwilligerswerk. Voor meer informatie kunt u inZ bellen: 010 - 270 99 00.

Bron: SoZaWe, 18-12-2007