FNV lanceert goedkoopste pensioenproduct voor ZZP'ers

18/12/2007 10:38



FNV Vakcentrale



Ruim driekwart van de zelfstandigen lukt het niet genoeg opzij te zetten voor hun oude dag. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers zonder personeel (ZZP'ers), onder bijna 2500 leden. Met het FNV Zelfstandigen Pensioen, dat de FNV vandaag lanceert, komt een goed en goedkoop pensioen voor alle zelfstandigen zonder personeel binnen handbereik.

Bijna een op de acht mensen die betaald werk verricht, is zelfstandig ondernemer en dat aantal stijgt snel. Aan het eind van de huidige kabinetsperiode zullen het er naar verwachting 750 duizend zijn. Deze zelfstandigen mogen vaak niet deelnemen aan de grote pensioenfondsen voor werknemers in loondienst. En zijn aangewezen op dure particuliere verzekeringen.

Het FNV Zelfstandigen Pensioen is het goedkoopste pensioenproduct dat momenteel beschikbaar is voor ZZP'ers. Het voldoet aan de uitgangspunten die voor alle zelfstandigen zonder personeel van belang zijn: flexibiliteit, betaalbaarheid en maatwerk. Het FNV Zelfstandigen Pensioen is een lijfrenteverzekering die privé wordt afgesloten en naast de AOW en eventueel een pensioen van een voormalige werkgever komt te staan.

De FNV Vakcentrale heeft deze voordelige lijfrenteverzekering voor alle zelfstandigen zonder personeel collectief uitonderhandeld met Kunst en Cultuur Pensioen- en Levensverzekering Maatschappij N.V. Dit bedrijf zonder winstoogmerk heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met pensioenverzekeringen voor ZZP'ers. Voor de leden heeft de FNV extra korting kunnen bedingen.

Mensen in loondienst zetten jaarlijks gemiddeld 15 tot 20% van het loon opzij voor later, deels zelf en deels betaald door de werkgever. Uit het onderzoek van FNV Zelfstandigen komt naar voren dat een groot deel van de zelfstandigen dat aangeeft meer te willen sparen, niet komt aan dit percentage van het bruto jaarinkomen. Op de vraag wat de ZZP'er als beste mogelijkheid ziet om pensioen op te bouwen, antwoordt 30% het sparen via lijfrentes. Verder geeft 22% de voorkeur aan het opbouwen van privé vermogen. Tien procent zou het liefst blijven sparen binnen een pensioenfonds.





http://www.fnv.nl