Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG licht voorlopig standpunt toe

Keuze arts op basis van sekse beperkt mogelijk

Utrecht, 18 december 2007 - In Nederland bestaat vrije artsenkeuze. Soms hebben patiënten een voorkeur voor een man of een vrouw als behandelaar of onderzoeker. Deze voorkeur kan voortkomen uit religieuze motieven, maar ook uit persoonlijke voorkeur, eerdere (negatieve of positieve) ervaringen of trauma's.

Binnen de beroepsgroep van artsen is discussie over dit onderwerp. De KNMG heeft een concept standpunt opgesteld over de keuze voor een arts op basis van sekse, dat vanavond in het bestuur bediscussieerd wordt. Met dit genuanceerde standpunt wil de KNMG artsen en instellingen handvatten geven hoe zij met een dergelijke vraag om kunnen gaan.

Niet-acute situaties

In niet-acute situaties kan rekening worden gehouden met de wensen van de patiënt. Patiënten kunnen eventueel op een later tijdstip terugkeren. Patiënten moeten wel tijdig aangeven dat zij een specifieke hulpverlener wensen. Als de mogelijkheid bestaat, kan de instelling op het verzoek ingaan.

Acute hulp

In acute situaties is de vrije artsenkeuze beperkt. Ook in spoedsituaties heeft de patiënt echter het recht de toegewezen behandelaar te weigeren, ook als dit consequenties heeft voor de eigen gezondheidstoestand. De arts heeft de plicht de patiënt te wijzen op deze consequenties. In het geval van levensgevaar moet de patiënt met alle mogelijke middelen overtuigd worden van de noodzaak tot het aangaan van een behandeling.

Het conceptstandpunt van de KNMG is tot stand gekomen na consultatie van de NVOG en de Commissie Gelijke Behandeling.

////////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie,