Gezondheidsraad Nederland

Kaoline; Health-based recommended occupational exposure limit

Vraagstelling

Op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leidt de Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad gezondheidskundige advieswaarden af voor stoffen in de lucht op de werkplek waaraan werknemers beroepsmatig kunnen worden blootgesteld.
In het voorliggende rapport bespreekt de commissie de gevolgen van bloot-stelling aan kaolinestof. De conclusies van de commissie zijn gebaseerd op wetenschappelijke publicaties die vóór mei 2007 zijn verschenen.

Fysische en chemische eigenschappen

Kaoline (CAS 1332-58-7) is een klei-mineraal dat voornamelijk uit kaoliniet bestaat, een niet-vezelachtig aluminiumsilicaat. Kaoline bevat daarnaast kleine hoeveelheden van andere mineralen, zoals kwarts, mica en titaniumdioxide. Kaoline is een fijn verdeeld wit tot lichtgeel poeder, met een smaak van aarde. Het wordt gebruikt bij het maken van keramiek en vuurvaste materialen, als vulmiddel in plastics, papier, rubber, verven en lijmen, als coating voor hoogwaardig papier, en als middel tegen diarree.

Monitoring

Blootstelling aan kaoline vindt voornamelijk plaats door de inademing van stofdeeltjes van kaoline. De Amerikaanse instellingen `National Institute for Occupational Safety and Health' (NIOSH) en `Occupational Safety and Health Administration' (OSHA) hebben standaardmethoden beschreven voor de kwantitatieve bepaling van respirabel stof. Kaoline wordt aangetoond met behulp van röntgendiffractie of elektronenmicroscopie.

Grenswaarden

Nederland heeft geen grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling aan kaolinestof. De Britse `Health and Safety Executive' (HSE) en de `American Conference of Governmental Industrial Hygienists' (ACGIH) adviseren een grenswaarde van 2 mg/m3 respirabel kaolinestof. De Amerikaanse instellingen NIOSH en OSHA hanteren een grenswaarde van 5 mg/m3, achtereenvolgens als tijdgewogen gemiddelde over 10 uur en 8 uur.
Daarnaast heeft de ACGIH kaoline geclassificeerd met A4: niet classificeerbaar als kankerverwekkende stof voor de mens.

Kinetiek en toxisch werkingsmechanisme

Het is niet bekend hoe kaolinedeeltjes de longen beschadigen. Wetenschappelijke beschrijvingen van de kinetiek en het toxische werkingsmechanisme van stofdeeltjes van kaoline zijn niet gevonden.

Effecten

Uitgebreide beschrijvingen van casussen en een aantal epidemiologische onderzoeken, hoofdzakelijk uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, hebben aangetoond dat chronische blootstelling aan kaoline pneumoconiose (stoflong) kan veroorzaken. Pneumoconiose veroorzaakt door kaoline, wordt ook wel kaolinose genoemd. Pneumoconiose wordt gediagnosticeerd met behulp van röntgenfoto's van de longen. De eenvoudigste vorm van pneumoconiose (ILO categorie 1) gaat nog niet gepaard met een moeizamere ademhaling. De verminderde ademhalingsfunctie wordt voornamelijk gezien bij de gecompliceerde vorm (ILO categorie A-C). De commissie beschouwt echter de eenvoudigste vorm van pneumoconiose al als een ongewenst effect, overeenkomstig het rapport van de Europese Commissie hierover. Over de hoeveelheid kaoline die gezondheidsproblemen oplevert, is weinig bekend. Wetenschappelijke publicaties met kwantitatieve gegevens over de blootstelling of een dosis-effectrelatie zijn schaars. De beschikbare gegevens bij dieren zijn niet bruikbaar voor het afleiden van een gezondheidskundige advieswaarde. Er is geen onderzoek gevonden dat geschikt is voor de beoorde-ling van de kankerverwekkendheid van kaoline, en de effecten op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het nageslacht.
Er is één onderzoek met gegevens over de relatie tussen de cumulatieve dosis en ILO categorie 1 bij werknemers. Volgens de onderzoekers ontwikkelt de gemiddelde niet-rokende werknemer pneumoconiose ILO categorie 1 op 60-jarige leeftijd na een 40-jarige beroepsmatige blootstelling aan 2,1 mg/m3 respirabel kaolinestof. De betreffende publicatie bevat alleen gegevens over het niveau van de blootstelling waarbij de gemiddelde werknemer pneumoconiose ontwikkelt. Hieruit kan de commissie geen LOAEL of NOAEL afleiden. In deze publicatie ontbreken gegevens over het kwartsgehalte van het kaolinestof waaraan de werknemers waren blootgesteld. De aanwezigheid van kwarts kan het onderscheid tussen kaolinose en silicose (stoflong door blootstelling aan kwarts) bemoeilijken.

Evaluatie en advies

Volgens de commissie is overtuigend aangetoond dat beroepsmatige blootstelling aan kaolinestof schadelijke effecten heeft op de longen en uiteindelijk kan leiden tot pneumoconiose (stoflong). De commissie is van mening dat beroepsmatige blootstelling aan 2,1 mg/m3 respirabel kaolinestof ongewenst is omdat het een aanzienlijk risico inhoudt op het ontwikkelen van pneumoconiose ILO categorie 1. Uit de beschikbare wetenschappelijke literatuur kan de commissie echter geen NOAEL of LOAEL voor kaolinestof vaststellen. Daarom kan de commissie geen gezondheidskundige advieswaarde afleiden. Dit advies bevat een aanvullende overweging van de commissie die betrekking heeft op de inademing van respirabel kaolinestof door werknemers.

18 december 2007

---

Samenvatting | Persbericht PDF | PDF | Citeertitel
---