Tsunami drie jaar later: wederopbouw kwestie van lange adem 18 december 2007, New York/Genève - Bijna drie jaar geleden werden India, Indonesië, Maleisië, de Maldiven, Myanmar (Birma), Sri Lanka, Thailand en Somalië getroffen door een tsunami die ruim 200.000 levens eiste en op ongekende schaal verwoestingen aanrichtte. Unicef presenteert vandaag een verantwoording van de bestedingen ten behoeve van de kinderen in de getroffen gebieden. De wederopbouw is een kwestie van een lange adem, zo blijkt uit het rapport.

Vooral op het gebied van onderwijs zijn in de door de tsunami getroffen landen vorderingen gemaakt. Foto: Unicef Vooral op het gebied van onderwijs zijn in de door de tsunami getroffen landen vorderingen gemaakt. Foto: Unicef

Het Tsunami-rapport laat zien dat er belangrijke vorderingen zijn gemaakt op het gebied van onderwijs, vooral wat de bouw van scholen betreft. Sinds 2004 is meer dan 150 miljoen dollar besteed aan onderwijs, ruim een derde van dit bedrag werd afgelopen jaar hieraan uitgegeven. Unicef heeft gezorgd voor de bouw van meer dan 100 scholen en daar komen nog eens 254 schoolgebouwen bij.

Ook op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water- en sanitaire voorzieningen, hiv en aids en het beschermen van kinderen heeft Unicef vooruitgang geboekt. Het gaat onder meer om:


* de bouw van 59 gezondheidscentra. Hier komen nog eens 115 centra bij.

* Het herstel van ruim 20.000 waterpunten, waarvan meer dan 730.000 mensen gebruikmaken. Ook zijn er ruim 42.000 latrines gebouwd.
* De distributie van met insecticiden behandelde muskietennetten waarvan bijna 3,5 miljoen mensen profiteren.
* Psychosociale activiteiten voor ruim 1,2 miljoen kinderen.
* Voorlichting over hiv en aids, die meer dan 330.000 mensen heeft bereikt.

In het rapport valt niet alleen te lezen wat is gelukt, maar ook wat minder goed gaat. Zo zijn het afgelopen jaar bepaalde hulpprogramma's in Sri Lanka en Somalië gehinderd door gewelddadige conflicten. In Indonesië lopen herstelwerkzaamheden vertraging op door een gebrek aan nieuwe wegen en juridische kwesties over de eigendom van grond. Op de
1.190 eilanden tellende Maldiven woont de bevolking zeer verspreid en dat maakt de hulpverlening lastiger. Ook in Myanmar (Birma) zorgen de geografische afstanden voor problemen. Daarnaast is er in dit land sinds afgelopen najaar sprake van interne onrust.

Unicef realiseert zich dat de wederopbouw van de door de tsunami getroffen gebieden nog jaren zal duren. Snel werken heeft geen zin als het resultaat niet duurzaam is en daarom kiest Unicef voor een verantwoorde aanpak van de wederopbouwwerkzaamheden. Unicef noemt dit 'building back better', een aanpak waarbij ook de getroffen gemeenschappen en lokale overheden worden betrokken. De financiering van de hulpprogramma's in de door de tsunami getroffen gebieden loopt in elk geval nog door tot en met 2009.

Zie voor een presentatie van het rapport in tekst en beeld: www.unicef.org/emerg/disasterinasia