accijns Eigen brandstof niet rendabel door accijns Agenda 18 dec 2007

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De brandstofaccijns maakt het onrendabel voor boeren om hun trekkers te laten rijden op koolzaadolie, ondanks de hoge dieselprijs. Het is wel rendabel als het eigen gebruik van koolzaadolie is vrijgesteld van brandstofbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in opdracht van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

In een aantal regioâs is het financieel haalbaar om eigen geteeld koolzaad te verwerken tot koolzaadolie voor eigen brandstofgebruik. De teelt van koolzaad verdringt weliswaar een ander gewas uit het bouwplan en de koolzaadteelt kost geld, maar de boer bespaart op brandstofkosten en heeft inkomsten uit de verkoop van koolzaadkoek en het stro.

PPO heeft berekend dat de accijns het echter onrendabel maakt. De accijns geldt ook voor eigen teelt en gebruik van biobrandstoffen. Daardoor is teelt en productie van biobrandstof in geen enkele regio haalbaar.

Volgens de onderzoekers is het technisch mogelijk dat boeren zelf koolzaad telen en verwerken tot olie, maar de haalbaarheid hangt sterk af van het bouwplan. In de akkerbouwregioâs op de Noordelijke zeeklei en het Noordoostelijk zandgebied zijn de mogelijkheden voor eigen brandstofteelt het grootst.

---

Bron: www.agd.nl