Open woordenboek Woordenboek
Miljoen euro boete voor illegaal verspreiden ongewenste software Print deze pagina

Datum publicatie website : 18-12-2007
Officiële publicatiedatum : 18-12-2007
Beslisdatum : 18-12-2007
Verzenddatum : 05-11-2007
Soort : Persbericht

22 miljoen computers besmet met DollarRevenue-software

Het college van OPTA heeft aan drie Nederlandse bedrijven en hun twee directeuren boetes opgelegd van in totaal één miljoen euro omdat ze zonder toestemming software installeerden op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten. Met de illegale plaatsing van deze zogeheten ad- en spyware verspreidden de ondernemers reclameboodschappen en verschaften ze zich toegang tot gegevens van de internetgebruikers. Het is de eerste keer dat OPTA boetes oplegt om op te treden tegen verspreiders van ongevraagde en ongewenste software.

De bedrijven werkten samen onder de naam DollarRevenue. Onder meer via misleidende bestanden werd aan internetgebruikers voorgespiegeld dat deze een onschuldig ogend bestand gingen downloaden terwijl het in werkelijkheid om software van DollarRevenue ging. Ook maakten ze gebruik van botnets waardoor zonder tussenkomst van de gebruiker bestanden werden geïnstalleerd. Dagelijks vonden gemiddeld 60.000 installaties plaats. In totaal zijn meer dan 450 miljoen softwarebestanden illegaal op 22 miljoen computers terecht gekomen. De programmabestanden veroorzaakten een stortvloed aan pop-upvensters met reclameboodschappen. Ook werden ongevraagd zoekbalken geïnstalleerd die zich in de taakbalk van Windows XP en Microsoft Internet Explorer nestelden en alternatieve zoekresultaten lieten zien.

Klachten
Op internet zijn honderden klachten verschenen over de DollarRevenue software. Deze gingen over het feit dat mensen niet wisten hoe de software op hun computer terecht was gekomen maar ook niet hoe ze de software moesten verwijderen. De software had namelijk geen deïnstallatie mogelijkheid en is alleen met deskundige hulp te verwijderen. DollarRevenue stond lang in de internationale top-10 van verspreiders van spionagesoftware. Afgelopen zomer legde OPTA de twee ondernemers al een last onder dwangsom op om de illegale activiteiten blijvend te laten stoppen.

Boete
Het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen is gebaseerd op de Telecommunicatiewet en is ondermeer bedoeld om het veilige gebruik van internet te bevorderen en de privacy van de internetgebruiker te beschermen. De ondernemingen en hun directeuren hebben regels uit dit Besluit gedurende een jaar welbewust overtreden en dit heeft tot grote materiële en immateriële schade geleid. Daarom hebben zowel de bedrijven als de directeuren boetes opgelegd gekregen van in totaal EUR 1.000.000,-. OPTA is van mening dat deze boetes afdoende bestraffende en afschrikkende werking hebben om de bedrijven en anderen ervan te weerhouden (opnieuw) de wet te overtreden. De betrokkenen kunnen bezwaar of beroep aantekenen tegen het boetebesluit. De rechter heeft zich dus nog niet uitgesproken over het besluit van OPTA.


---



Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit