Gemeente Den Haag

Bewonersorganisatie Ittihaad wint Haagse Hulde 2007

De Marokkaanse bewonersorganisatie Ittihaad / BIT Delftselaan e.o. is de winnaar van de Haagse Hulde 2007. Bert van Alphen, wethouder van Welzijn maakte dat maandag 17 december bekend in Museum Beelden aan Zee. De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro.

De Zonnebloem, Stichting Jeugdwerk Hortensia en de Stichting Educatie Voor Allochtonen ontvangen ieder een waarderingsprijs van 1.500 euro.

De winnaar
De bewonersorganisatie Ittihaad heeft de hoofdprijs gewonnen, omdat zij allerlei initiatieven heeft genomen om de leefbaarheid in de Schilderswijk te bevorderen. De organisatie richt zich niet alleen op Marokkaanse bewoners, maar juist op alle bewoners. Hun uitgangspunt is dat de leefbaarheid alleen kan verbeteren, als zoveel mogelijk mensen met een verschillende achtergrond meedoen. Ittihaad is actief betrokken bij het Buurt Interventie Team Delftselaan. Daarnaast hebben de bewoners een speelvoorziening gerealiseerd, een soos en sportactiviteiten georganiseerd om overlast door samen-scholende jongeren te verminderen en is de veiligheid in de buurt toegenomen.

Waarderingsprijzen
Er worden ook drie waarderingsprijzen uitgereikt. De afdeling Moerwijk/Wateringse Veld van De Zonnebloem ontvangt deze prijs, omdat zij met kleinschalige activiteiten mensen met een beperking, zieken en ouderen een leuke dag bezorgen. Scoutinggroep Brigitta Valentijn van Stichting Jeugdwerk Hortensia krijgt een waarderingsprijs omdat deze enthousiaste groep vrijwilligers al jaren voorziet in een duidelijke behoefte aan activiteiten voor jeugd en jongeren in Segbroek. De andere waarderings-prijs gaat naar Stichting Educatie Voor Allochtonen. Deze Stichting organiseert vele activiteiten voor verschillende doelgroepen, waaronder het project huiswerkbegeleiding in Escamp. SEVA koppelt daarbij basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs aan hoogopgeleide vrijwilligers die zelf nog studeren.

Burgerinitiatieven
De Haagse Hulde is een jaarlijkse prijs voor een Haagse organisatie die zich onderscheidt met haar vrijwilligersbeleid. Het thema van de Haagse Hulde 2007 is Burgerinitiatieven. De gemeente wil burgers stimuleren die iets leuks willen organiseren voor hun wijk of een probleem willen aanpakken. Hagenaars die zélf hun verantwoordelijkheid nemen. De initiatieven hebben betrekking op culturele en sociale activiteiten, de veiligheid in de buurt, de speelvoorzieningen voor kinderen, het bestrijden van eenzaamheid en isolement, het benutten van aanwezige voorzieningen, het bestrijden van vervuiling en huiswerkbegeleiding. In totaal maakten 27 organisaties kans op de prijzen. Drie juryleden met ervaring en deskundigheid beoordeelden de inzendingen. Dit jaar is het de achtste keer dat de Haagse Hulde wordt uitgereikt.