Gemeente Helmond


Herziening van het subsidiestelsel

Dit jaar is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond gestart met de herziening van het subsidiestelsel. Het afgelopen half jaar zijn we samen met u bezig geweest om de kaders op te stellen voor deze herziening. Daarbij was de grote vraag: Waar moet het nieuwe stelsel aan voldoen?

Terug naar de basis

De eerste fase is nu afgerond. De resultaten hiervan zijn weergegeven in de kaderstellende notitie Terug naar de basis: gecontroleerd vertrouwen. De inhoud van deze kaderstellende notitie is gebaseerd op de keuzes waarin de belangen van aanvragers, het stadsbestuur en de ambtelijke organisatie zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. De kaders kunnen worden gezien als een uitvoerige uitwerking van de doelstelling die we hebben met het subsidiestelsel.

Commissie ABA

De kaderstellende notitie is besproken met de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Aangelegenheden (ABA) op 19 november. De commissie heeft een positief advies gegeven over de voorgestelde herziening van het subsidiestelsel. De opmerkingen die door de commissieleden zijn gemaakt sluiten aan bij de lijn van de nota en worden meegenomen in de uitwerking.

De vervolgstappen

De kaders voor ons nieuwe subsidiestelsel zijn nu bekend, maar daarmee is het subsidiestelsel nog niet veranderd. Het komende jaar wordt daarom hard gewerkt aan het vervolg. Dit leidt tot een nieuwe subsidieverordening en nieuwe werkprocessen op basis hiervan. In het tweede kwartaal van 2008 zal de nieuwe verordening ter inspraak en advies worden voorgelegd. De ingangsdatum van de nieuwe verordening is
1 januari 2009.

Wat betekent dit voor uw subsidieaanvraag in 2008?

De werkwijze en aanleverdata blijven komend jaar zoals u gewend bent. De kaderstellende notitie heeft daar geen invloed op. Voor zover het praktisch haalbaar is en juridisch is toegestaan wordt er in 2008 mogelijk wel al geëxperimenteerd met vereenvoudigingen.
* Kaderstellende notitie over de herziening van het subsidiestelsel "Terug naar de basis: gecontroleerd vertrouwen"