D66

Nieuw belastingstelsel is te complex

18 december 2007

In de Eerste Kamer is deze week uitvoerig gesproken over het nieuwe belastingplan. De D66-fractie prijst het kabinet dat zij maatregelen voorstelt om de belastingen te vergroenen. Daarmee wordt een start gemaakt van de verschuiving van het belasten van arbeid en winst naar het zwaarder belasten van milieuvervuilend gedrag. Maar deze verschuiving is niet zonder voorwaarden. Wij zijn zeer benieuwd naar de architectuur voor de toekomst. Welke principes zijn leidend bij vergroening en het realiseren van gedragsverandering? De huidige maatregelen lijken soms meer een sympathieke grabbelton aan ideeën dan een stevig fundament.

Over de belastingmaatregelen en het vestigingsklimaat vraagt D66 aan het kabinet om aandacht te hebben voor de lastenstijging. Te hoge lasten geven een lagere economische groei en dat leidt weer tot immobiliteit op de arbeidsmarkt en een verslechterde internationale concurrentiepositie. Dus voorzichtig aan met BTW-verhogingen en het aanpakken van topinkomens lijkt ons.

De integrale belastingplicht voor woningbouwcorporaties en stadsherstellichamen vinden wij een typisch voorbeeld van een `Haags vluggertje'. Zorgvuldiger was geweest om eerst het beleid en wettelijk kader op te stellen over de maatschappelijke onderneming - de notitie ligt al van half 2006 te wachten - vervolgens te bepalen welk fiscaal regime van toepassing is op welke soort onderneming en als derde stap de wet en het fiscaal regime in te voeren. Met het introduceren van de integrale vennootschapsbelastingplicht is in één klap ook vastgesteld dat corporaties commerciële ondernemingen zijn. Dat is een principiële keuze. Een vorm die naar onze overtuiging overigens niet past bij de primaire taken van corporaties: zorg dragen voor betaalbare woonruimte voor minder draagkrachtigen en zorg dragen voor leefbare wijken.

Voor D66 is belangrijk dat het belastingstelsel innovatie en ondernemerschap aanjaagt, drempels slecht en dat het stimuleert. Wij hebben sterk het gevoel dat het binnen het kabinet ontbreekt een samenhangende visie op dit terrein. De vereenvoudiging van het stelsel dreigt bovendien een ondergeschoven kind te worden. Vergroening is mooi, maar het wordt er allemaal niet gemakkelijker op. Door alle maatregelen nemen de administratieve lasten enorm toe. Een studie van de Wereldbank zet Nederland op de 36e plaats. En de vraag is en blijft, wat gaat het kabinet daar aan doen?

---