Gemeente Leeuwarden

Delta Oil en Essent: Groen Gas aan de pomp

Bron: gemeente leeuwarden (18-12-2007) Wagenpark gemeente Leeuwarden tankt duurzame brandstof

Nederlands eerste tankstation, met alleen duurzame brandstoffen, van Delta Oil, neemt voortaan Groen Gas af van energiebedrijf Essent. Beide partijen ondertekenden maandag 17 december een contract voor de levering van 200.000 m3 Groen Gas. Hiermee kunnen 100 auto's ongeveer een jaar (elk 20.000 kilometer) rijden. Het Groen Gas wordt geproduceerd door afvalverwerkingsbedrijf Essent Milieu in Wijster.

Hierbij wordt volgens hetzelfde principe als Groene Stroom gewerkt: Delta Oil koopt de Groencertificaten van Groen Gas, waarmee het bedrijf uitstoot compenseert van auto's die rijden op fossiele brandstoffen. Komend jaar zal Delta Oil ook biogas afnemen van melkveebedrijf Nij Bosma Zathe uit Goutum.

De gemeente Leeuwarden ondersteunt dit initiatief van harte. Daarom ondertekende de gemeente vandaag ook een contract met Delta Oil, zodat alle voertuigen van de gemeente Leeuwarden komend jaar bij dit tankstation zullen tanken. `Dit betekent dus Groen Gas voor ons wagenpark', aldus burgemeester Ferd Crone. `Het is een volgende stap naar een duurzame gemeente'.

Groen Gas is de verzamelnaam voor gas dat vrijkomt bij vergisting van organisch materiaal. Een onderscheid kan gemaakt worden tussen biogas en stortgas. Biogas wordt geproduceerd in vergistingsinstallaties en stortgas ontstaat in stortplaatsen bij de afbraak van organisch afval. Het winnen van stortgas is tevens een belangrijke milieumaatregel, omdat het voorkomt dat methaan als broeikasgas in de atmosfeer komt. In het afvalverwerkingsbedrijf Essent Milieu te Wijster wordt al bijna 20 jaar Groen Gas geproduceerd door de winning van stortgas. Bovendien voorziet Essent Milieu Wijster ook de helft van de totale bevolking in Drenthe van duurzame energie.