Universiteit Nyenrode

Studenten sponsoren cordaid

Samenwerking Commissie der Buitenlandsche Zaeken en Cordaid Microkrediet en Parikrma Humanity Foundation

Afgelopen september hebben 80 MSc15 studenten van Nyenrode Business Universiteit een 10-daagse studiereis gemaakt naar Bangalore India. Het doel van deze studie reis was om de studenten meer inzicht te geven in het actuele onderwerp 'Offshoring en Global Sourcing. Tien dagen lang hebben de studenten Indiase en buitenlandse bedrijven bezocht, bedrijfsopdrachten gemaakt, colleges gekregen en van de Indiase cultuur geproefd.

India heeft naast de snel groeiende economie ook een keerzijde: India telt 365 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. De organisatie van de Nyenrode Study Trip 2007, de Commissie der Buitenlandsche Zaeken, vond het zeer belangrijk om naast het intensieve bedrijfsprogramma, deze keerzijde onder de studenten te benadrukken. Daarom heeft de Commissie der Buitenlandsche Zaeken een nauwe samenwerking gesloten met Cordaid Microkrediet.

Cordaid Microkrediet probeert op verschillende manieren ondernemerschap in ontwikkelingslanden te stimuleren. Deze mensen hebben behoefte aan financiële middelen maar krijgen die niet van commerciële banken. Cordaid geeft deze ondernemers toegang tot krediet en daarmee grip op hun eigen leven. Voor meer informatie over Cordaid Mikrokrediet, zie www.cordaidmicrokrediet.nl.

Voor de studiereis hebben de studenten een gastcollege gekregen van Willem Tom, financieel deskundige bij Cordaid, over de theorie van Mikrokrediet. De werking van microfinanciering in de praktijk hebben de studenten in Bangalore ondervonden met een lezing van Samit Ghosh, directeur van Ujivan, een microkrediet instelling in Bangalore. Door middel van fotos, films, voorbeelden en ervaringen gaf dhr Ghosh de studenten een indrukwekkend beeld van de armoede in India en de mogelijkheden die Mikrokrediet biedt voor de armen in dit land.

Naast Cordaid Microkrediet heeft de Commissie der Buitenlandsche Zaeken ook een samenwerking gesloten met Parikrma Humanity Foundation, een scholengemeenschap in Bangalore dat speciaal is opgericht voor de kinderen in sloppenwijken van Bangalore (http://www.parikrmafoundation.org). Eén middag kregen de studenten van Nyenrode de mogelijkheid een van de scholen van Parikrma te bezoeken, te ervaren hoe de school lesgeeft aan arme kinderen en zelfs de leerlingen les te geven en met ze te spelen.

Naast de enorme hoeveelheid knuffels, pennen, tekenschriften en andere cadeaus die de studenten voor de leerlingen van Parikrma hebben meegenomen, heeft de Commissie der Buitenlandsche Zaeken besloten om zowel Cordaid Microkrediet als Parikrma Humanity Foundation een financiële bijdrage te doneren om hun goede werk voort te zetten.

De bijdrage is mede mogelijk gemaakt door de sponsoren van de Nyenrode Study Trip 2007: Springer Media, Orbay, IBM, Accenture, HCL Technologies, Stichting Nyenrode Fonds en Nyenrode Business Universiteit.

© Nyenrode Business Universiteit