Gemeente Oirschot

Gemeente Oirschot is tevreden over haar garagebedrijven

Een deel van de garagehouders in de gemeente Oirschot hebben hun eigen bedrijf gecontroleerd op naleving van de belangrijkste milieuvoorschriften. Elf bedrijven hebben een vragenlijst ontvangen met het verzoek om deze in te vullen en terug te sturen. Door het invullen van deze vragenlijst hebben de ondernemers hun eigen bedrijf gecontroleerd op naleving van de milieuregels.

Weinig overtredingen
Van de 11 bedrijven hebben 10 bedrijven de vragenlijst ingevuld en terug gestuurd. Een mooi resultaat! Het bedrijf dat de vragenlijst niet heeft terug gestuurd heeft de gemeente bezocht voor een controle. Verder hebben we nog aan 3 andere bedrijven een bezoek gebracht. Het doel hiervan was om na te gaan of de vragenlijsten voor iedereen duidelijk zijn en of deze naar waarheid zijn ingevuld. Tijdens de bezoeken zijn geen overtredingen naar voren gekomen die de bedrijven niet zelf hebben aangegeven. Ook bleken de meeste ondernemers positief over deze manier van controleren.
Bij het beoordelen van de vragenlijsten en de controles ter plaatse zijn bij 6 bedrijven tekortkomingen geconstateerd. Het gaat over bijvoorbeeld het niet tijdig laten keuren van brandblusmiddelen of onderhouden van de verwarmingsinstallatie. Deze bedrijven hebben een brief gekregen waarin ze een redelijke termijn krijgen om de overtredingen ongedaan te maken.

Winst voor gemeente en bedrijven
Voor de gemeente heeft het project tijdwinst opgeleverd omdat ze niet ieder bedrijf hebben bezocht. De ondernemers hebben zelf het tijdstip van de controle kunnen plannen, hebben zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en zijn hierdoor waarschijnlijk meer bewust geworden van de belangrijkste milieuregels. Dit positieve verloop kan er dan ook zeker toe leiden dat de gemeente vergelijkbare projecten gaat uitvoeren in andere branches.