Gemeente Soest

Sportdeelnameonderzoek

Datum: 18/12/2007

Sportdeelnameonderzoek onder de gehele Soester bevolking

In het kader van het grootschalige sportdeelnameonderzoek onder de Soester bevolking ontvangen 9200 mensen in de leeftijd van 12 jaar en ouder in de eerste week van januari 2008 een vragenlijst met vragen over sportdeelname, sportvoorzieningen en vrijwilligerswerk. De leerlingen uit het basisonderwijs worden benaderd via de school.

De afgelopen zes jaar heeft de gemeente Soest middels het Breedtesportproject ingezet op het verhogen van de sportdeelname onder de inwoners van Soest. Belangrijke uitgangspunten waren hierbij het verbeteren van de sportinfrastructuur en het afstemmen van de vraag en aanbod op sportgebied.

Het Breedtesportproject wordt vanaf 2008 ingebed in het gemeentelijk beleid. Om ook in de toekomst in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van de inwoners heeft de gemeente Soest het onderzoeksbureau Sportscan opdracht gegeven een onderzoek te houden naar de sportdeelname. Sportscan heeft veel ervaring op het gebied van onderzoek naar sportdeelname. Tevens werken ze volgens de Richtlijnen Sportdeelname Onderzoek (RSO) van het ministerie van VWS.

Het onderzoek wordt gehouden onder 7200 volwassen (18 jaar en ouder) en 2000 jongeren (12 tot 18 jaar). Daarnaast worden alle leerlingen van groep 5 tot en met 8 van het basisonderwijs in de gemeente Soest benaderd.

In 2005 heeft de nulmeting van dit onderzoek plaatsgevonden, zodat de sportdeelname in georganiseerd en ongeorganiseerd verband in de gemeente Soest voor het eerst duidelijk is geworden. Met de resultaten van dit nieuwe onderzoek wordt enerzijds gekeken naar de effecten van de sportstimuleringsactiviteiten; anderzijds worden de sportdeelnamecijfers en de wensen en behoeften aan verschillende doelgroepen in onze gemeente inzichtelijk gemaakt. Deze resultaten worden gebruikt voor de nieuwe sportnota waarin het breedtesportbeleid wordt opgenomen.

Door het onderzoek kan in de toekomst beter worden ingespeeld op de wensen en behoeften van de inwoners van Soest. De gemeente roept daarom alle mensen die binnenkort de vragenlijst ontvangen op om de lijst in te leveren. De inzenders maken kans op één van de VVV bonnen die na afronding van het onderzoek worden verloot.

.