Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Oplossing baggerwerkzaamheden Kamerikse Wetering in zicht

18 december 2007 -De gemeente Woerden en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zijn gestart met het uitwerken van een plan waarbij de baggerwerkzaamheden van de Grecht en de Kamerikse Wetering worden gecombineerd. De vrijgekomen bagger wordt getransporteerd naar een baggerdepot naast de Grecht. Vanuit de Kamerikse Wetering gebeurt dit via persleidingen. Het baggerdepot kan bovendien bij veel regenval als waterberging voor de Grecht worden benut. Uiteindelijk kan het depot zich ontwikkelen tot een natuurgebied. De combinatie van deze baggerwerkzaamheden is kosteneffectief en biedt een oplossing voor meerdere knelpunten.

Evaluatie proef met Geotubes®

De gemeente en het waterschap hebben een aantal jaren geleden een proef uitgevoerd waarbij bagger uit de Kamerikse Wetering in Geotubes® werd verwerkt. De gevulde tubes zijn gebruikt om een stabiele uitbreiding van de wegberm mogelijk te maken. Uit de evaluatie van de proef blijkt dat het onder water brengen van Geotubes® die gevuld zijn met ingedikte bagger, in principe goed mogelijk is. Met deze aanpak kan bagger ter plekke worden verwerkt en kan de berm op een kosteneffectieve manier worden verbreed. De proef is aanleiding geweest voor veel partijen in het land om in deze lijn eigen projecten met Geotubes® in uitvoering te nemen.

Ondanks dit resultaat bleven bewoners van Kamerik bezwaren houden bij de aanpak met Geotubes®. Het waterschap en de gemeente zijn vervolgens op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Door de baggerwerkzaamheden van de Grecht en de Kamerikse Wetering te combineren is een kosteneffectieve oplossing gevonden.

Combinatie van werkzaamheden

Binnen de regio Woerden is het waterschap met verschillende activiteiten bezig. Zo werkt het waterschap aan de watergebiedsplannen Kamerik- Kockengen en Zegveld-Oud Kamerik. Daarnaast moet ook de Grecht binnenkort worden gebaggerd.

Het waterschap kan via het nieuwe plan werk met werk maken: de Kamerikse Wetering en de Grecht baggeren, één depot in plaats van twee realiseren en ook nog eens op korte afstand, zodat de transportkosten laag blijven en er geen verkeersoverlast voor omwonenden ontstaat. Een baggerdepot naast de Grecht heeft een bijkomend voordeel. Bij veel regenval kan het depot tijdelijk als waterberging fungeren. Door een nieuwe `nes' te realiseren zou het depot zich zelfs tot een natuurgebied kunnen ontwikkelen.

Waterschap en gemeente zijn blij met de nieuwe oplossing. De gemeente kan nu aan de slag met de bermen langs de Kamerikse wetering. Die zijn te smal en daardoor onveilig. Voor deze werkzaamheden wordt een planning opgesteld.