Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AM/AKA/07/40983 Datum 18 december 2007

Onderwerp Eén loket voor arbeidsmigratie

Naar aanleiding van mijn toezegging in het algemeen overleg met de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken van 17 oktober jl. (TK, 2007-2008, 29 861, nr. 22) bericht ik u hierbij mede namens de Staatssecretaris van Justitie over de tijdsplanning en de inrichting van één loket van CWI en IND voor arbeidsmigratie.

Reeds enige tijd zijn SZW en Justitie, CWI en IND gestart met de voorbereidingen van één loket. Daarbij worden de volgende uitgangspunten in acht genomen:

Uitgangspunten inrichting
I. Het streven is om met het één loket te zorgen voor een voor de klant heldere en uniforme uitvoering, met een zo snel mogelijke afhandeling van vergunningaanvragen, gecombineerd met zo beperkt mogelijke administratieve lasten; II. Er wordt één (gezamenlijk) aanvraagformulier gebruikt voor alle aanvragen van werkgevers voor een tewerkstellingsvergunning en vergunning tot verblijf voor arbeid in loondienst. Voor de inname van het aanvraagformulier zal één emailadres en één postbusnummer geopend worden. Het uiteindelijke doel is een website van waaruit een elektronische aanvraag verzonden en dus ingediend kan worden; III. Voorlichting van dit gezamenlijke initiatief zal vanuit een gezamenlijk perspectief en invalshoek plaatsvinden. De voorlichtingsdiensten van Justitie, SZW, CWI en de negen IND loket-locaties zullen betrokken worden.

Tijdpad
I. Start voorlichtingscampagne ter attendering op de nieuwe werkwijze per 1 juni 2008; II. Een gezamenlijk aanvraagformulier is 1 juli 2008 gereed en zal dan te downloaden zijn vanaf zowel de CWI als IND-site. Een gezamenlijk postbusnummer (voor indiening van aanvragen op papier) en een emailadres (voor indiening van aanvragen per email) zal op deze datum ook in gebruik zijn. Een virtueel loket (aanvraag versturen via web- based mail) zal pas in een later stadium open gaan (2010). Dit in verband met de samenhang met het project `IND bij de Tijd' en de voornemens tot invoering van een referentensystematiek (snellere afhandeling voor als betrouwbaar erkende werkgevers) in het kader van `Naar een Modern Migratiebeleid;

Ons kenmerk AM/AKA/07/

III. Opening van één loket per 1 juli 2008;
IV. Aanpassing van regelgeving zal gerealiseerd zijn voor de opening van het 1-loket.

De ambtenaren van de IND krijgen zo veel als mogelijk mandaat om ook beslissingen in het kader van de Wav te nemen, zodat beslissingen over de tewerkstellings- en de verblijfsvergunning zoveel mogelijk op dezelfde plaats kunnen worden genomen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---