Gemeente Hoogeveen


* 18 december 2007 - Gemeente werkt aan klimaatneutraal Hoogeveen
---

18 december 2007

Afzender: College van B&W

Gemeente werkt aan klimaatneutraal Hoogeveen

Het college van B&W wil een klimaat-neutraal Hoogeveen. âDat wordt nog een harde dobber, omdat de uitvoering niet zo eenvoudig is,â zegt wethouder Betty Poutsma. âDe gemeente heeft immers geen rechtstreekse invloed op het klimaatgedrag van huishoudens en bedrijven. Daarom willen we als gemeente vooral een goed voorbeeld geven.â

Een klimaat-neutraal Hoogeveen is een van de ambities in de concept Milieuvisie van de gemeente. Klimaat-neutraal betekent dat CO2-uitstoot volledig wordt gecompenseerd. De gemeente koopt nu al voor 100% groene stroom in. Het streven is verder 8% van de ingekochte energie in 2015 lokaal te laten opwekken. Betty Poutsma: âSamen met ondernemers zijn we aan het onderzoeken of het mogelijk is een bio-centrale te bouwen. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden voor warmte-koude-opslag. Lokaal opgewekte energie willen we ook inzetten voor onze gemeentelijke gebouwen.â

Leefbaar en duurzaam

In het algemeen staat leefbaar en duurzaam centraal in de visie, net als samenwerking met andere partijen. Behalve klimaatbeleid zijn er nog drie speerpunten: milieucommunicatie, water en afval.

Water

De aandacht voor water vertaalt zich in meer ruimte voor waterberging en voor de kwaliteit van water in de vijvers en sloten. Ook de ecologische en recreatiewaarde van water is belangrijk. In twee woonwijken wil de gemeente proefdraaien met biologisch gezond water in de vijvers en sloten.

Afval

Wat afval betreft gaat de gemeente recycling verder stimuleren: het doel is niet meer dan 30% van het (huishoudelijk) afval als restafval af te voeren. Nu is dat percentage nog ongeveer 35%, de rest wordt gerecyceld. De gemeente gaat een onderzoek doen naar verschillende afvaltarieven. De vraag is of het afval hierdoor beter wordt gescheiden en of de afvalkosten zo eerlijker worden verdeeld. Binnenkort wordt het in Nederland en ook in Hoogeveen mogelijk om kunststof flessen apart weg te doen.

Behalve de vier speerpunten heeft de gemeente nog vijf ambities op milieugebied. Deze liggen op het gebied van geluid (vooral verkeershinder), bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, veiligheidsrisicoâs en bedrijvenoverlast.

Inspraak

De visie omschrijft de algemene ambities. In februari en maart 2008 krijgt iedereen de gelegenheid te reageren op de visie, daarna neemt de gemeenteraad een besluit. Vervolgens worden de algemene ambities omgezet in concrete acties.