Gemeente Dordrecht

Dordrecht, 17 december 2007

Persbericht

Dordtse opsporingsambtenaren dragen insigne

Vanaf 1 januari volgend jaar dragen de meeste Dordtse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een insigne op hun uniform. Het dragen van dit insigne is door het ministerie van Justitie ingevoerd voor alle 25.000 boa's in Nederland. Doel is om hun herkenbaarheid voor het publiek te vergroten en om duidelijk te maken dat ze bepaalde bevoegdheden hebben.

In Dordrecht werken er ongeveer zeventig boa's in uiteenlopende functies, variërend van milieucontroleur tot boswachter. Sommigen werken, behalve voor Dordrecht, ook voor andere gemeenten in de Drechtsteden (bijvoorbeeld leerplichtambtenaren). Alleen beëdigde boa's die in een uniform en in de openbare ruimte hun werk doen, zoals toezichthouders of parkeercontroleurs, moeten het boa-insigne dragen. Boa's die er voor kiezen om hun werk in burgerkleding te doen, bijvoorbeeld milieucontroleurs, hoeven geen insigne te dragen. Dit geldt ook voor opsporingsambtenaren die voor de uitoefening van hun taak beter niet herkenbaar zijn, zoals sociaal rechercheurs.

Herkenbaar
Het ministerie van Justitie voert het insigne in om boa's beter herkenbaar te laten zijn voor het publiek. Dat is nodig omdat in de praktijk is gebleken dat burgers niet altijd op de hoogte zijn van het werk van deze opsporingsambtenaren. Dat leidt soms tot misverstanden. Aan de hand van het boa- insigne kunnen mensen straks in één oogopslag zien dat ze te maken hebben met iemand met bepaalde bevoegdheden. Dat schept duidelijkheid naar burgers toe en het maakt het werk van boa's ook makkelijker. Bovendien kunnen boa' s met een insigne zich onderscheiden van de andere opsporingsambtenaren in de publieke ruimte, zoals de politie en de particuliere beveiliger.

Insigne
Het insigne is zilverkleurig en bestaat uit drie componenten: het schild, de hand en de scepter. Deze symboliseren de taken die de boa heeft. Het schild verbeeldt de bescherming van mensen in de publieke ruimte door de boa. De scepter in de hand geeft aan dat de boa de bevoegdheid heeft om op te treden als dat nodig is.

BOA'S
Nederland telt 25.000 boa's. Ze bestaan al sinds 2004. Boa's leveren met hun werkzaamheden een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid. Een boa is bevoegd om iemands identiteit te controleren, een proces-verbaal op te maken, boetes uit te schrijven en iemand aan te houden die verdacht wordt van een strafbaar feit. Die bevoegdheden krijgt een boa niet zo maar. Hij moet elke vijf jaar een examen doen zodat hij zijn kennis op het gebied van wet- en regelgeving op peil houdt.