Stichting Blik op Werk


Nederlands Netwerk Work Ability Index

Den Haag, 18 december 2007

Op verzoek van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt Blik op Werk aan een brede invoering van de Work Ability Index (WAI) in Nederland.

De WAI is een korte vragenlijst waarmee het werkvermogen van werknemers - zowel op individueel als groepsniveau - eenvoudig en snel in kaart wordt gebracht. Het is een wetenschappelijk verantwoord en praktisch instrument voor werkgevers en werknemers om werkvermogen meetbaar, bespreekbaar en beïnvloedbaar te maken. De WAI biedt organisaties daarmee een praktische tool als onderdeel van een op preventie gericht gezondheids- en leeftijds(fase)bewust personeelsbeleid.
De WAI is vertaald in 20 talen en is in veel landen de standaard geworden (o.a. in Scandinavië, Duitsland, Japan en Brazilië). Finland heeft in 2006 voor de ontwikkeling en toepassing van dit concept de Bertelsmann-prijs gekregen, een prestigieuze onderscheiding voor baanbrekende vernieuwingen op het terrein van sociaal beleid.

Wat gaat Blik op Werk doen?
Er bestaan op dit moment diverse versies en toepassingen van de WAI. Blik op Werk stelt één Neder-landse standaardversie op met bijbehorende werkwijzer, met daarin de voornaamste 'spelregels' voor het gebruik. De ingevulde vragenlijsten zullen in &eacte;&eactute;n nationale WAI-database opgenomen, zodat organisaties zichzelf kunnen gaan vergelijken op werkvermogen. Blik op Werk gaat een lerend netwerk van gebruikers van de WAI in Nederland bouwen.

Meer informatie
Eind januari 2008 vindt u meer informatie over de WAI op de website van Blik op Werk (www.blikopwerk.nl).

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rond de WAI? Stuur dan een e-mail met uw contactgegevens (naam, adres en e-mail) naar wai@blikopwerk.nl.